Miljanić – Plugčieva: Konkretna podrška Bugarske za projekte u Crnoj Gori

Objavljeno: 17.06.2022. 09:17 Autor: Kabinet ministra bez portfelja

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori NJ. E. dr Meglena Plugčieva najavila je tokom sastanka sa ministrom Zoranom Miljanićem podršku raznim projektima širom Crne Gore vezanim za oblasti zdravstvene zaštite, ekologije i privrednog razvoja za koje mogu aplicirati lokalne uprave, NVO sektor i državne institucije.

Konkretna pomoć Bugarske ni do sada nije izostala, pa je ta država za razne projekte u Crnoj Gori već donirala više od 300 hiljada eura.

Plugčieva je, govoreći o bugarskim iskustvima poslije pristupanja Evropskoj uniji, kazala da je ekonomski razvoj od presudne važnosti za rješavanje krucijalnih društvenih problema i za uspjeh antiokorupcijskih inicijativa 43. Vlade Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da je Crnoj Gori neophodan ravnomjeran razvoj, odnosno da bi iskorištavanje velikih resursa sjeverne regije bio način da se zaustavi iseljavanje stanovništva.

Od velikog značaja za Crnu Goru je razvoj poljoprivrede i ogromna je šteta što dio novca iz evropskih fondova namijenjen za tu oblast nije iskorišten, ocijenila je Plugčieva, dodajući da bi ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta bili dobra preventive u suzbijanju korupcije.

Ministar Miljanić kazao je da iskustva Bugarske kao članice EU mogu biti od velike koristi za Crnu Goru, posebno kada je riječ o privlačenju stranih investicija.

On je ambasadorku Plugčievu upoznao sa mjerama koje će biti preduzete na suzbijanju korupcije koja je decenijama jedan od gorućih problema crnogorskog društva, što je prepoznato i u izvještajima Evropske komisije.

Neophodno je da rješavanju problema korupcije priđemo sistematski, jer je on prisutna na svim nivoima i u gotovo svim segmentima društva. To je višedecenijski problem, ali smatram da će 43. Vlada postići vidljive rezultate, čemu će doprinijeti izrada Nacionalne strategije i brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije u čiji će sastav ući relevantni članovi iz institucija izvršne vlasti, tužilaštava, sudstva, privrednih asocijacija i NVO setora, kazao je Miljanić.

Zoran Miljanić - Meglena Plugčieva, ambasadorka Bugarske (15.06.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?