Sastanak ministra Mladena Bojanića sa novim šefom Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Kristoferom Šeldonom

Objavljeno: 15.09.2021. 16:24 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ministar Mladen Bojanić danas se u prostorijama Ministarstva kapitalnih investicija sastao sa novim šefom Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Kristoferom Šeldonom. Tokom srdačnog i direktnog razgovora, ministar Bojanić je, iz dijela nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija, iznio niz projekata koji su prepoznati kao polje na kom može doći do intenziviranja saradnje Svjetske banke i Vlade Crne Gore.

Uloga Svjetske banke u narednom periodu će se oslikavati kroz programiranje IPA III i realizaciju ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Takođe, Svjetska banka se sada, pored EBRD i EIB, i zvanično pozicionira kao jedna od investicionih banaka u Crnoj Gori.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili informacije pod kojim uslovima bi Svjetska banka podržala određene projekte, te o procesu odlučivanja sa definisanim okvirnim vremenskim rokovima, o čemu će naravno, vise riječi biti u narednim mjesecima.

Jedan od prioriteta Ministarstva kapitalnih investicija je da se u komunikaciji sa Svjetskom bankom u nastupajućem periodu intezivnije radi na sagledavanju preporuka za strukturne reformske mjere, kako bi se mogao podstaći rast BDP-a i omogućilo kreiranje novih radnih mjesta, odnosno stvorili preduslovi za što potpunije iskorišćavanje razvojnih potencija. Više puta isticana činjenica jeste da treba stvarati i preduslove kako bi realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata bila propraćena povećanom domaćom proizvodnjom, čime bi se i smanjila uvozna zavisnost Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?