Savjet za vladavinu prava: Svako u svojoj nadležnosti da doprinese ispunjenju obaveza iz vladavine prava

Objavljeno: 17.12.2021. 09:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

"Ne smijemo iznevjeriti 75 % građana koji žele da Crna Gora postane članica Evropske unije i zbog toga ćemo se svim snagama truditi da svako u svojoj nadležnosti doprinese ispunjenju preostalih obaveza u pristupnom procesu u oblasti vladavine prava", kazao je predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić na trećoj sjednici Savjeta za vladavinu prava koja je danas održana.

Sjednici su prisustvovali: predsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Savjeta za vladavinu prava prof. dr Zdravko Krivokapić, zamjenik predsjednika Savjeta, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović, članovi Savjeta: glavna pregovaračica za vođenje pregovora za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji Zorka Kordić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković i član Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji zadužen za poglavlja pregovora 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 -Pravda, sloboda i bezbjednost i ujedno šef Radne grupe za poglavlje 23 i državni sekretar u Ministarstvu pravde i ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović. Pored članova, sjednici su, po pozivu predsjednika Savjeta, prisustvovali i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Majda Adžović i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini Crne Gore Momo Koprivica.

Članovi Savjeta su razmotrili predstojeće aktivnosti usmjerene na ispunjenje preporuka koje je Evropska komisija dala na posljednjoj međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i EU, sa predlogom Mape puta.

U tom kontekstu i s ciljem efikasne realizacije definisanih obaveza, ukazali su na važnost dijaloga i bliske saradnje sve tri grane vlasti, čemu je Vlada posvećena.

Na sjednici je istaknuto da će Akcioni plan za adresiranje preporuka iz posljednjeg Izvještaja EK, koji je pripremila Kancelarija za evropske integracije, doprinijeti ispunjenju predviđenih obaveza do juna 2022.

Sjednica Savjeta za vladavinu prava (16.12.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?