Šefovi diplomatija Radulović i Landsbergis: Podrška Litvanije EU integraciji Crne Gore

Objavljeno: 20.11.2021. 10:45 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora i Republika Litvanija njeguju tradicionalno prijateljske odnose što dokazuje i važan jubilej, 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države, istaknuto je na sastanku šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića sa ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Gabrijeliusom Landsbergisom.

Rekavši da Crna Gora ostaje posvećena EU integraciji i savezništvu u NATO-u, gdje sa Litvanijom sarađujemo u okvirima važnim za globalnu bezbjednost, ministar Radulović istakao je da je prema posljednjim istraživanjima podrška naših građana Evropskoj uniji porasla na preko 74%, kao i ideji članstva u Alijansi na 67%.

Takođe, on je istakao da je naša zemlja posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva, kao i opredjeljenju da doprinese regionalnoj stabilnosti, te da podržava veću zastupljenost Zapadnog Balkana, kao strateški važnog regiona za Alijansu.

Posebnu zahvalnost Litvaniji ministar Radulović istakao je na njenoj snažnoj podršci koju pruža Crnoj Gori na putu evropske integracije,  a koja se ogleda u otvorenom i kontinuiranom zastupanju politike proširenja, te projektima Tvining i Tajeks za razmjenu iskustava i znanja.

Landsbergis naglasio da politika proširenja EU na Zapadni Balkan ima neupitnu podršku Litvanije. Litvanija je prijatelj i partner Crne Gore i međusobna podrška u važnim pitanjima od značaja je za produbljivanje sveukupne saradnje dvije države.

Šefovi diplomatija pohvalili su saradnju dvije države u oblasti odbrane uz saglasnost  da postoji prostor za njeno unapređenje i u drugim oblastima poput ekonomije i turizma.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?