Spajić – Eskobar: Građani počinju da osjećaju benefite reformi, članstvo u NATO ubrzava EU put

Objavljeno: 18.03.2024. 15:15 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

„Američki prijatelji su uvijek uz Crnu Goru i apsolutno je jasna podrška našem evropskom putu. To je strateški bitno, ne samo za Crnu Goru nego i za čitav region“, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijelom Eskobarom.


Američka podrška je krucijalna i u razvoju ekonomije i samim tim poboljšanju standarda, mi očekujemo mnogo više američkih i evropskih investicija u budućnosti, dodao je premijer.

Tokom razgovora je apostrofirano da EU agenda mora ostati potpuni prioritet.

Nikada nije bilo važnije raditi na EU putu nego sada. Sve što vidimo i čujemo, pokazuje da je proces proširenja opet živ. Zato je neophodno da nastavite da ispunjavate mjerila i zatvarate poglavlja, kako bi Crna Gora ostala lider u pregovorima. Mislim da je ova Vlada uz podršku parlamenta već uradila velike stvari na EU putu. Mi smo tu da podržavamo sve što vas približava Evropskoj uniji i pojačava veze sa evroatlantskim vrijednostima, kazao je Eskobar.

Dobijanje IBAR-a u prvoj polovini godine istaknuto je kao glavni zadatak Vlade.

Bilo je riječi i o važnosti kredibilnog članstva u NATO, kao faktora bezbjednosti, ali i ubrzanja EU puta.

Efikasan rad na ispunjavanju reformi, već se isplaćuje i građanima kroz veliki novac koji ćemo dobiti za velike projekte, akcentovao je premijer Spajić.


Za samo četiri mjeseca smo dobili 112 miliona bespovratnih sredstava od EU za prugu, a uskoro ćemo dobiti i 250 miliona eura za autoput. Dakle, oko 360 miliona “za džabe” za infrastrukturu. Zašto je bitna infrastruktura? Jer je za ekonomski napredak neophodno razvijati infrastrukturu, a to ćemo raditi uz podršku Evropske unije, ali i EBRD-a, na koji veliki uticaj ima i SAD. Sve velike investicije radićemo uz podršku kredibilnih partnera. NATO je jako bitan za ekonomski napredak, a u budućnosti će se još bolje vidjeti svi benefite. Naše kredibilno članstvo u NATO nam omogućava da brže dođemo do EU, naglasio je predsjednik Vlade.

Aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, kao i rekonstrukcija Vlade bile su teme sastanka.

Razgovarano je i o stanju u regionu, kao i geopolitičim temama.

Milojko Spajić - Gabriel Eskobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD (18.03.2024.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?