Spajić i ministri krenuli u pripremu strateškog partnerstva sa Francuskom

Objavljeno: 09.02.2024. 17:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Realizacija najavljene strateške saradnje između Francuske i Crne Gore od velike je važnosti za 44. Vladu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, nedugo nakon sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je potvrdio zainteresovanost za potpisivanje Krovnog strateškog dokumenta o saradnji dvije zemlje, razgovarao je sa ministrima zaduženim za planirana četiri stuba saradnje: Filipom Ivanovićem, Draganom Krapovićem, Vladimirom Martinovićem, Novicom Vukovićem, Vojislavom Šimunom i Filipom Radulovićem, o daljim koracima na tom planu.

Tokom sastanka je istaknuto da je Ministarstvo odbrane odmaklo u procesu priprema za potpisivanja sporazuma o saradnji sa kolegama iz Francuske i realizacija bi mogla da se desi vrlo brzo.

Tokom marta se očekuje da prvi korak završe i ministarstva zdravlja dvije zemlje.

Planirano je da strateški sporazum bude oslonjen na još dva stuba: izgradnji infrastrukture i ekologiji, pa će resorna ministarstva početi pripreme za uspostavljanje saradnje.

Konstatovano je da bi realizacija jednog ovakvog dokumenta mogla da doprinese ubrzanom razvoju Crne Gore, ali i EU putu.

Zato je zaključeno da je neophodno efikasno reagovati i pripremiti se da ugovor što prije bude spreman sa crnogorske strane.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?