Srzentić-Karelson: Podrška Estonije u razvoju eUprave u Crnoj Gori

Objavljeno: 09.06.2021. 13:59 Autor: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, sa saradnicima sastala se danas sa nerezidentnom ambasadorkom Republike Estonije u Crnoj Gori, Nj. E. Kristi Karelson.

„Estonija je primjer promišljenog razvoja digitalizacije na koji se ugledaju i najveće svjetske ekonomije  i zahvalni smo za dosadašnju podršku u ovoj oblasti“ ocijenila je ministraka Srzentić koja je upoznala ambasadorku Karelson sa aktivnostima Ministarstva u oblasti digitalizacije.

Na sastanku je ukazano na značaj nastavka pružanja podrške Estonije razvoju eUprave i digitalnoj transformaciji Crne Gore.


Srzentić je kazala da smo započeli brojne projekte i inicijative u oblasti digitalne transformacije. „Do sada smo mnogo uradili kroz udruživanje snaga, jer je to jedini način da idemo naprijed, da udružimo znanje i iskustvo privatnog, javnog sektora i akademske zajednice. Sada treba da gradimo mostove saradnje između nas i drugih zemalja i iskoristimo dobre modele drugih. Idemo korak po korak i potrebni su nam podrška i  pragmatični savjeti u vezi sa modelima razvoja saopštila je ona.

„Veoma su nam značajna iskustva Estonije u oblasti razvoja digitalnih servisa, pogotovo u oblasti razmjene iskustava i transfera znanja na naše zaposlene, imajući u vidu da je jedan od naših ciljeva da konstantno nadograđujemo kapacitete, vještine  i kompetencije zaposlenih na poslovima ICT-ja“, naglasila je Srzentić.

Ambasadroka Karelson je ponudila da ekspertizu, znanje i iskustvo i istakla da Estonija, kao lider u razvoju eUprave snažno podržava razvoj digitalnih servisa i digitalizaciju u Crnoj Gori, kako bi ojačala svoje kapacitete u toj oblasti. Ona je ponudila jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?