Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Gjeka-Herasymenko: Podrška Ukrajini u borbi za sistem demokratskih vrijednosti

Objavljeno: 23.01.2023. 15:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Ratna dešavanja u Ukrajini i dalje izazivaju globalnu bezbjednosnu krizu te je podrška prijateljskih zemalja više nego dobrodošla, poručeno je sa sastanka ministra Fatmira Gjeke i ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Nj.E. Oleha Herasymenka.
 
Ukrajina svojom istrajnom borbom uporno pokazuje važnost demokratije iako smo svi svjesni koja je cijena toga, rekao je ministar Gjeka. Poštovanje ljudskih prava trebalo bi da je na listi prioriteta svake države i svakog naroda, izjavio je ministar i dodao da Ukrajinci ne brane samo svoju državu, već čitav sistem demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta. Najmanje što možemo jeste da pomognemo u okviru svojih granica i mogućnosti, rekao je Gjeka.


Susret Gjeka-Herasymenko

 
Ministar je izrazio spremnost za nastavak pružanja podrške Ukrajini, uključujući i kontekst produženja programa privremene zaštite za ukrajinske građane za ovu godinu.
Ministar je podsjetio na iskustvo Crne Gore kao multikulturne zemlje u sferi zaštite i
zbrinjavanja izbjeglica tokom nekoliko zadnjih decenija, ali i iskustvo u izgradnji građanskog, multietničkog društva kao temelja mira i sloge u državi.
 
Ambasador Herasymenko je naglasio da je u ovom smislu Crna Gora primjer za mnoge druge zemlje. On je, takođe, informisao ministra Gjeku o razvoju situacije u kontekstu otpora ruskoj oružanoj agresiji i o ratnim zločinima.
 
Nj.E. Herasymenko zahvalio je ministru ljudskih i manjinskih prava na prijemu i ukupnoj podršci Crne Gore u materijalnom, vojno-tehničkom smislu, ali prije svega na ljudskom odnosu prema državljanima Ukrajine koji su našli utočište u Crnoj Gori. U ovom momentu, u Crnoj Gori boravi više nego dvanaest hiljada ukrajinskih državljana, rekao je ambasador, dok ih je prije početka ruske agresije na Ukrajinu bilo oko dvije i po hiljade.  On je takođe informisao Ministra o razvoju situacije u kontekstu otpora ruskoj oružanoj agresiji i o ratnim zločinima.
 
“Naši se državljani u Crnoj Gori osjećaju sigurno i prihvaćeno”, rekao je ambasador, i “zahvaljujem Vam na tome”.
 
Nj.E. Herasymenko je izrazio iskreno očekivanje da će Crna Gora nastaviti uspješno svoj evropski integracioni put i da će prevazići aktuelne izazove koji je u tome sputavaju.
 
Zajednički je konstatovano da je od najvećeg značaja prekinuti dalje gubitke nevinih ljudskih života i obezbjediti poštovanje osnovnih ljudskih prava.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?