Targetiranje novinara i aktivista nedopustivo

Objavljeno: 21.11.2021. 13:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Najoštrije osuđujemo prijetnje i targetiranje novinara i ekoloških aktivista koji su se bavili problemom nelegalne ekspolatacije šljunka !

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najoštrije osuđuje napad na novinara PCNEN-a Vuka Vujisića i novinara Vijesti Borka Žderu, kojem su, dok je bio na radnom zadatku upućene prijetnje zbog izvještaja o devastaciji rječnih korita.

U demokratskom društvu nedopustivo je targetirati poslenike javne riječi i crtati im mete, posebno u slučajevima u kojima je riječ o najvećim javnim interesima.

Zabrinjavajuće je i to što pravosudni sistem u ovakvim situacijama, koje se ponavljaju, nema adekvatne sankcije za počinioce.

U toku višemjesečnog rada predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su se na licu mjesta nerijetko suočavali sa nasilničkim ponašanjem i prijetnjama, i u potpunosti razumijemo i znamo kroz šta mladi novinari prolaze.

U trenutku kada se širom svijeta prepoznaje značaj ekoloških tema, iza nas su tri decenije nebrige o prirodnom ambijentu, čemu smo odlučni stati na put.

Misija novinara je da se u izvještavanju vode javnim interesom i da ukazuju na sve što ugrožava ili može ugroziti javni interes. Ako cijeli sistem ne djeluje preventivno onda se stvara ambijent koji ohrabruje pojedince da ometaju novinare ili državne organe dok obavljaju svoju dužnost.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim javnim poslenicima i pozivamo ih da u ovom, i svim drugim slučajevima nastave da daju doprinos, da zajednički stanemo na put decenijskom uništavanju i devastaciji naših prirodnih resursa.

Pitanje uništavanja korita naših rijeka riješićemo do kraja. Napadi na novinare ne smiju se tolerisati i država mora da zaštititi pravo na slobodu govora i izvještavanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?