Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Nikšiću potpisani ugovori od 80% bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima

Objavljeno: 01.02.2022. 12:14 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

 Godina investicija i razvoja crnogorske poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović sa saradnicima je 31. januara u Sali Opštine u Nikšiću potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Nikšića, Pljevalja, Žabljaka i Šavnika i Plužina.

Domaćin je bila Opština Nikšić a potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Opštine Marko Kovačević sa saradnicima.

U Nikšiću potpisani ugovori od 80% bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima

Ministar Stijović je čestitao svi korisnicima i najavio još snažniju podršku poljoprivrednim proizvođačima istakavši da su naši poljoprivrednici istinske patriote koji uprkos pandemiji i svim izazovima omogućavaju velikom broj porodica da se zdravo i bezbjedno hrane, proizvode hranu koja utiče na povćanje bruto domaćeg proizvoda i na taj način obezbjeđuju sredstva za razvoj naše zemlje i prosperitet društva.

“ Ovo je od ogromnog značaja i za vas i za naše kompletno društvo. Ulazite u investicije koje mijenjaju čitav tok proizvodnje. Nove tehnologije zamenju stare. Intezivira se proizvodnja. Proizvodiće se više i kvalitetnije uz manje utrošenog vremena.  Vaša ideja i trud dolaze u prvi plan a prihodi vaših gazdistava se uvećavaju. Svi vi ste putokaz kako treba da se radi i unaprijedi proizvodni proces. Iz faze proste proizvodnje prelazite u fazu prerade proizvoda. Vaša pozicija na tržištu postaje višestruko jača i vas će kupci uvijek prepoznati I tražiti. Naše tržište želi i hoće domaće proizvode. To je pravi patriotizam i svi zajedno ćemo u tome učestvovati” kazao je Stijović.

U Nikšiću potpisani ugovori od 80% bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima

 Ministar je naglasio da se razvojem biznisa u poljoprivredi paraleno razvija i grana ruralnog turizma na način da turisti dobijaju mogućnost da probaju proizvode i da sa sobom odnesu ono što su naši poljoprivredinici napravili. Stijović je izrazio uvjerenje da će veliki broj korisnika koji su ostvarili pravo na podršku na taj način doći i do inostranih tržište i izvoziti svoje proizvode u bliskoj budućnosti.

Govoreži o benefitima novog Agrobudžeta koji će biti najizašniji do sada, resorni ministar je najavio povećanje podrške u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje.

U Nikšiću potpisani ugovori od 80% bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima

“Ovo jeste godina investicija i razvoja. Nećemo se zaustaviti i posustajati. Podržaćemo sve sektore kaoko primarne proizvodnje, tako i prerade poljoprivrednih proiozvoda. Želim da znate da je Vlada Crne Gore i ministarstvo poljoprivrede vaš partner i da možete biti sigurni u našu nesebičnu podršku” zaključio je Stijović.

Prerada na gazdinstvima podržana je za izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku opreme za preradu, pakovanje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda. Za investicije ovog tipa omogućena je bespovratna podrška u procentualnom iznosu od 80% bespovratne podrške. U okviru ovog javnog poziva omogućena je podrška u iznosu od 490.000,00 eura od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000,00 €.  Realizovaće se ukupno 70 investicija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?