U novoj mreži samo državne ustanove, javni poziv svim privatnicima, nema više monopola

Objavljeno: 22.07.2021. 10:39 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Po uzoru na zemlje okruženja, nakon stupanja na snagu ove Odluke, i u Crnoj Gori, u mreži će biti samo zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.

Za zdravstvene usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, Fond za zdravstveno osiguranje će sklopiti posebne ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama i to nakon javnog poziva koji će biti objavljen u najkraćem roku.

Donošenjem ove odluke i propisivanjem da se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključuju nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu, obezbjeđuje se ravnopravna utakmica svim zdravstvenim ustanovama koje budu ispunjavale propisane uslove, bez stavljanja u povlašćeni položaj bilo koje zdravstvene ustanove. Monopola više neće biti. Naprotiv, ova Odluka obezbijediće građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu.

Kako se ne bi dovelo u pitanje pružanje zdravstvene zaštite, aktuelni ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama važiće do zaključivanja novih ugovora. Ovaj postupak treba da se okonča u narednih šest mjeseci.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?