Ukidaju se potvrde za tržne i poslovne centre, broj novooboljelih opao za više od 40 odsto

Objavljeno: 08.10.2021. 11:30 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Broj novooboljelih od novog koronavirusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra).

Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar.

U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije.

Shodno svemu, Vlada Crne Gore je odlučila da mjere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu. Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra NE uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora.

U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo. Ostali elementi digitalne COVID potvrde su:

  • Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije;
  • Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata;
  • Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Podsjećamo da je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen tokom posjete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata.

Konferencija za medije povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera (08.10.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?