Vujović: Bajagić će doprinijeti promociji crnogorske kulture i umjetnosti na najvećoj svjetskoj smotri umjetnosti

Objavljeno: 27.11.2023. 07:43 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Izbor Darje Bajagić kao predstavnice Crne Gore na 60. Međunarodnom Bijenalu u Veneciji predstavlja značajan doprinos za promociju crnogorske kulture i umjetnosti na globalnom nivou, istakla je ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović.

Ona je, u prisustvu direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) i komesara Paviljona Crne Gore, dr Vladislava Šćepanovića, ugostila Darju Bajagić i izrazila zadovoljstvo što će upravo njen rad predstavljati našu zemlju.

Ministarka je ukazala da je pristup u procesu odabira umjetnika bio transparentan, a žiri međunarodni, sa jasnim pravilima i standardima apliliciranja na konkurs.

"Ponosni smo na način na koji je konkurs sproveden, a povratak iz inostranstva u Crnu Goru etabliranih umjetnika poput Darje, predstavlja signal povjerenja u svijetlu budućnost Crne Gore i u njeno predstavljanje svijetu," naglasila je Vujović.

Šćepanović je ukazao na novi pristup u proceduri za Bijenale, naglašavajući da ga je odlikovala demokratičnost i nezavisnost žirija.

"Ovaj pristup omogućio je prijavu umjetnika poput Darje, doprinoseći raznolikosti i inkluzivnosti", dodao je direktor.

Bajagić se zahvalila na podršci i izrazila zadovoljstvo što ima priliku predstavljati Crnu Goru.

Mlada umjetnica je tom prilikom rekla da je zadovoljna onim što Crna Gora pruža i da je čini ponosnom to što može doprinijeti državi tako što će je predstavljati na Bijenalu, ali i dodatno etablirati svoju karijeru, jer je Bijenale najveća svjetska smotra umjetnosti.

Ministarka je komentarisala temu Darjinog rada, ističući da je tema "Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjecaj" veoma zanimljiva konceptualno i da je zadovoljna što će se tema ostrva Mamule naći pred svjetskom publikom, u inoviranom prostoru za crnogorski paviljon, a to je od ove godine Kompleks Ospedaletto.

"Ovo je prilika za predstavljanje Crne Gore na svjetskom nivou, a Darja je dostojan reprezent naše umjetničke scene," zaključila je Vujović.

Bajagić je rođena u Podgorici, odrasla je u Egiptu i SAD-u, a njen prvi susret s crnogorskom javnošću bio je na Crnogorskom likovnom salonu 2020. godine. Projekat "Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj", kojim će predstaviti našu zemlju kombinuje prošlost i sadašnjost, istražujući kulturu sjećanja i obećava da će izazvati pažnju i otvoriti dijalog o relevantnim temama koje umjetnost može artikulisati.

4rf3fq4gt

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?