Završene 51. Ratkovićeve večeri poezije

Objavljeno: 06.09.2021. 10:59 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Pedeset prve Ratkovićeve večeri poezije koje su se ove godine održale od 3.do 5. septembra u Bijelom Polju, imale su podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U slavu Rista Ratkovića već pedeset prvi put, na obali Lima sastali su se pjesnici koji vjeruju u moć književnosti, svjedočeći ljepotu i istinu, u čijoj poeziji vlada raznolikost i bogatstvo estetičkih i poetičkih koncepcija, novih ideja, iskrenog pogleda i snažne imaginacije i kreacije.

Risto Ratković, Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović, Dragomir Brajković, Svetozar Baltić, i drugi ozvjezdani pjesnici i pisci učinili su ovaj grad poznatim na književnoj mapi Balkana.

U ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na samom  otvaranju 51.Ratkovićevih večeri poezije obratio se i Andrija Radulović, v.d. direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva.

„Smatra se da je orginalnost moguća još samo u poeziji, koja iznenađuje čitaoce na svim meridijanima, jer jedino poezija može da registruje najtananije i najskrivenije titraje ljudske duše, iako uporno rezervisana za one aristokrate duha , koji čine i danas kao nekada ubjedljivu manjinu. To nije slučaj sa ovim gradom koji početkom septembra živi u znaku pjesnika i poezije, čuvajući uspomenu na Rista Ratkovića čija je poezija najljepša i najistinitija biografija.Često se govori da je Crna Gora zemlja pjesnika i slikara, i u prvi mah sjetite se Lovćenskog proroka Petra II Petrovića Njegoša i Petra Lubarde, ali odmah zatim i Rista Ratkovića koji se družio , izmedju ostalih i sa Ivom Andrićem“, izjavio je Radulović.

Važno je istaći i tu činjenicu da su Ratkovićeve večeri poezije jedna od rijetkih književnih manifestacija koja posvećuje pažnju i mladim stvaraocima, što je svakako za pohvalu.

Mnogi važni pjesnici, medju kojima ima i antologijskih, ponijeli su nagradu sa imenom Rista Ratkovića, koji je odavno izabran, izdvojen i preporučen za vječnost, i čije ime na najbolji način svijetli i povezuje ovaj grad i Crnu Goru sa mnogim gradovima i pjesnicima koji žive od riječi i za riječ.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?