Željeznički samit Zapadnog Balkana, „Budućnost je na šinama“

Objavljeno: 13.09.2021. 14:01 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Region se odlučio za modernizaciju željeznice i ponovno uspostavljanje veza između gradova

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija na čelu sa ministrom Mladenom Bojanićem učestvovala je na prvom Željezničkom samitu Zapadnog Balkana koji se održao danas u Beogradu. Samit je održan u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Željeznički samit Zapadnog Balkana

Izgradnja moderne, digitalizovane željezničke mreže, sa direktnim ekspresnim vozovima koji povezuju najznačajnije gradove u regionu doprinijeće uspostavljanju bolje povezanosti, obezbijediti sigurniji oblik transporta za poslovna i privatna putovanja na Zapadnom Balkanu kao i održivosti životne sredine. Ova odluka je prepoznata kao osnovni prioritet dokumenta pod nazivom Posvećenost željeznici koji je danas tokom samita potpisan od strane resornih ministara u regionu.

Samit je okupio ministre čijim resorima pripada sektor saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana i graničnih zemalja, predstavnike Evropske komisije i profesionalaca iz oblasti željezničkog saobraćaja koji su razgovarali na temu unapređenja regionalne i evropske saobraćajne politike i doprinosa izgradnji digitalizovanih i održivih sistema željezničkog saobraćaja u regionu. Učesnici su se saglasili i odredili prioritete koji uključuju ponovno uspostavljanje mreže vozova u cilju bolje povezanosti u regionu i EU, unapređenje procesa digitalizacije sistema željeznica u oblasti razmjene podataka kod prekograničnog prevoza putnika i robe, poboljšanje bezbjednosti pružnih prelaza kao i otvaranje željezničkog tržišta.

„Ekonomsko-investicioni plan Zapadnog Balkana predstavlja razvojnu kapiju Crnoj Gori u rekonstrukciji i modernizaciji željezničke infrastrukture i vozila, a sve u cilju  unapređenja ukupne putne infrastrukture ka punoj digitalizaciji. Tako ćemo našim građanima, privrednicima i gostima omogućiti, uz očuvanje životne sredine, bezbjedan i efikasan željeznički prevoz. Naravno, ne smijemo zaboraviti na željeznički kadar, njihova uloga je najvažnija u cijelom procesu pa svi zajedno moramo uložiti dodatne napore da se njihova društvena  i ekonomska pozicija ojača“, istakao je ministar Bojanić.

„Siguran sam da će prvi Željeznički samit Zapadnog Balkana odigrati ulogu pokretača i uticati na pozitivne promene u oblasti investicija u željeznički saobraćaj i reformu politika vezanih za

željeznicu. To će učiniti da željeznički saobraćaj ponovo postane atraktivan za građane i poslovne ljude u regionu. Ovo se može postići istovremenim radom na dva kolosjeka - kroz usvajanje standarda i izgradnju i poboljšanje postojeće infrastrukture. Drago mi je da vidim da je samit okupio i kreatore politika i predstavnike finansijskih institucija koji zajedno mogu da dovedu do pozitivnih promjena. Imajući u vidu da željeznički saobraćaj ima najmanje štetan uticaj na životnu sredinu, on je odgovoran za izuzetno mali postotak emisija gasova sa efektom staklene bašte i ima veliki potencijal da doprinese ekonomskom napretku cijelog regiona“, izjavio je gospodin Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne Zajednice.

„EBRD pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesu ozelenjavanja svojih privreda i nešto manje od polovine naših investicija je usmjereno ka projektima koji podržavaju zelenu agendu. Obzirom na činjenicu da se svijet okreće zelenijim i odgovornijim oblicima transporta, a uz dostupna finansijska sredstva, ovo je prilika koju zemlje Zapadnog Balkana ne smiju da propuste da investiraju u svoje željeznice. Zajedno sa EU i EIB, mi smo posvećeni pružanju kontinuirane podrške u vidu struktuiranih i priuštivih finansijskih sredstava za razvoj željeznice kao održivog, zelenijeg i bezbjednijeg oblika transporta u zemljama Zapadnog Balkana“, izjavila je g.đa Nandita Paršad, direktorka Grupe za održivu energiju, EBRD.

„EIB rado podržava sve inicijative koje će ubrzati modernizaciju željeznica u skladu sa standardima EU. Pametnije, bezbjednije i digitalizovane željeznice u cijelom regionu će doprinijeti da se bolje suočimo sa problemima u očuvanju životne sredine i omogućiti prelaz na održivije oblike transporta.

Kako bi ovaj cilj bio postignut, željezničkom sektoru su neophodne velike investicije i tehnička podrška, a EIB će biti spremna za primjenu Ekonomsko-investicionog plana i pružanje pomoći lokalnim partnerima u pristupu raspoloživim fondovima. Uz svoje desetogodišnje prisustvo u regionu i kao lider u oblasti investicija u željeznički saobraćaj, EIB je samo od 2009. godine uložila blizu 10 milijardi EUR, a više od 5 milijardi EUR je uloženo u transportni sektor.

EIB će uskoro pokrenuti novu Politiku za investiranje u transport u cilju suočavanja sa postojećim izazovima i obezbjeđenja prelaska na bezbjedne, dostupne, zelene i efikasne oblike transporta za budućnost. A ovaj region će predstavljati sastavni deo ovog procesa“, izjavila je g.đa Ljiljana Pavlova, potpredsjednica EIB za region Zapadnog Balkana.

Samit je organizovan da koincidira sa dolaskom voza „Connecting Europe Express“. Osmišljen u okviru Evropske godine željeznice, ovaj voz, koji će proći kroz 26 evropskih zemalja, je doputovao u Beograd 12. septembra odakle će nastaviti svoj put ka Skoplju i dalje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?