Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Жељезнички самит Западног Балкана, „Будућност је на шинама“

Објављено: 13.09.2021. 14:01 Аутор: Министарство капиталних инвестиција

Регион се одлучио за модернизацију жељезнице и поновно успостављање веза између градова

Делегација Министарства капиталних инвестиција на челу са министром Младеном Бојанићем учествовала је на првом Жељезничком самиту Западног Балкана који се одржао данас у Београду. Самит је одржан у организацији Сталног секретаријата Транспортне заједнице, Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), а под окриљем Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Željeznički samit Zapadnog Balkana

Изградња модерне, дигитализоване жељезничке мреже, са директним експресним возовима који повезују најзначајније градове у региону допринијеће успостављању боље повезаности, обезбиједити сигурнији облик транспорта за пословна и приватна путовања на Западном Балкану као и одрживости животне средине. Ова одлука је препозната као основни приоритет документа под називом Посвећеност жељезници који је данас током самита потписан од стране ресорних министара у региону.

Самит је окупио министре чијим ресорима припада сектор саобраћаја земаља Западног Балкана и граничних земаља, представнике Европске комисије и професионалаца из области жељезничког саобраћаја који су разговарали на тему унапређења регионалне и европске саобраћајне политике и доприноса изградњи дигитализованих и одрживих система жељезничког саобраћаја у региону. Учесници су се сагласили и одредили приоритете који укључују поновно успостављање мреже возова у циљу боље повезаности у региону и ЕУ, унапређење процеса дигитализације система жељезница у области размјене података код прекограничног превоза путника и робе, побољшање безбједности пружних прелаза као и отварање жељезничког тржишта.

„Економско-инвестициони план Западног Балкана представља развојну капију Црној Гори у реконструкцији и модернизацији жељезничке инфраструктуре и возила, а све у циљу  унапређења укупне путне инфраструктуре ка пуној дигитализацији. Тако ћемо нашим грађанима, привредницима и гостима омогућити, уз очување животне средине, безбједан и ефикасан жељезнички превоз. Наравно, не смијемо заборавити на жељезнички кадар, њихова улога је најважнија у цијелом процесу па сви заједно морамо уложити додатне напоре да се њихова друштвена  и економска позиција ојача“, истакао је министар Бојанић.

„Сигуран сам да ће први Жељезнички самит Западног Балкана одиграти улогу покретача и утицати на позитивне промене у области инвестиција у жељезнички саобраћај и реформу политика везаних за

жељезницу. То ће учинити да жељезнички саобраћај поново постане атрактиван за грађане и пословне људе у региону. Ово се може постићи истовременим радом на два колосјека - кроз усвајање стандарда и изградњу и побољшање постојеће инфраструктуре. Драго ми је да видим да је самит окупио и креаторе политика и представнике финансијских институција који заједно могу да доведу до позитивних промјена. Имајући у виду да жељезнички саобраћај има најмање штетан утицај на животну средину, он је одговоран за изузетно мали постотак емисија гасова са ефектом стаклене баште и има велики потенцијал да допринесе економском напретку цијелог региона“, изјавио је господин Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне Заједнице.

„ЕБРД пружа подршку земљама Западног Балкана у процесу озелењавања својих привреда и нешто мање од половине наших инвестиција је усмјерено ка пројектима који подржавају зелену агенду. Обзиром на чињеницу да се свијет окреће зеленијим и одговорнијим облицима транспорта, а уз доступна финансијска средства, ово је прилика коју земље Западног Балкана не смију да пропусте да инвестирају у своје жељезнице. Заједно са ЕУ и ЕИБ, ми смо посвећени пружању континуиране подршке у виду структуираних и приуштивих финансијских средстава за развој жељезнице као одрживог, зеленијег и безбједнијег облика транспорта у земљама Западног Балкана“, изјавила је г.ђа Нандита Паршад, директорка Групе за одрживу енергију, ЕБРД.

„ЕИБ радо подржава све иницијативе које ће убрзати модернизацију жељезница у складу са стандардима ЕУ. Паметније, безбједније и дигитализоване жељезнице у цијелом региону ће допринијети да се боље суочимо са проблемима у очувању животне средине и омогућити прелаз на одрживије облике транспорта.

Како би овај циљ био постигнут, жељезничком сектору су неопходне велике инвестиције и техничка подршка, а ЕИБ ће бити спремна за примјену Економско-инвестиционог плана и пружање помоћи локалним партнерима у приступу расположивим фондовима. Уз своје десетогодишње присуство у региону и као лидер у области инвестиција у жељезнички саобраћај, ЕИБ је само од 2009. године уложила близу 10 милијарди ЕУР, а више од 5 милијарди ЕУР је уложено у транспортни сектор.

ЕИБ ће ускоро покренути нову Политику за инвестирање у транспорт у циљу суочавања са постојећим изазовима и обезбјеђења преласка на безбједне, доступне, зелене и ефикасне облике транспорта за будућност. А овај регион ће представљати саставни део овог процеса“, изјавила је г.ђа Љиљана Павлова, потпредсједница ЕИБ за регион Западног Балкана.

Самит је организован да коинцидира са доласком воза „Цоннецтинг Еуропе Еxпресс“. Осмишљен у оквиру Европске године жељезнице, овај воз, који ће проћи кроз 26 европских земаља, је допутовао у Београд 12. септембра одакле ће наставити свој пут ка Скопљу и даље.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?