Отворена заједничка погранична жељезничка станица у Бијелом Пољу

Објављено: 08.07.2024. 13:15 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Филип Радуловић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Горан Весић отворили су заједничку пограничну жељезничку станицу у Бијелом Пољу.

Министар саобрћаја и поморства Филип Радуловић поручио је да ће се отварањем заједничке станице скратити вријеме задржавања и потребне процедуре на граничном прелазу између Црне Горе и Србије и омогућити несметан проток људи и робе, као и повећање степена коришћења транспортних средстава.

Кроз истовремено улагање у жељезничку инфраструктуру и бољу повезаност југа и сјевера Црне Горе, реализацијом овог пројекта стварају се предуслови за квалитетан развој цјелокупне привреде, јер олакшане процедуре на граничним прелазима доводе до скраћења времена путовања, а самим тим и привлачења робних токова и њиховог усмјеравања ка Луци Бар. Радећи заједно на оваквим пројектима, доприносимо међусобном развоју и повезаности економија и бољој повезаности са земљама ЕУ, рекао је Радуловић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Горан Весић казао је да су интегрисани гранични прелази заједнички приоритет.

Брза веза медју људима ће се поспјесити кроз реализацију више заједничких пројеката на пољу инфраструктуре, а отварањем заједничке зељезничке станице у Бијелом Пољу смо наставили са сарадњу са Црном Гором коју ћемо убудуће додатно унапредјивати, рекао је Весић.

Овај пројекат спада у шири контекст регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, односно Транспортне заједнице Југоисточне Европе и Акционог плана.

Директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек рекао је да неадекватне транспортне мреже и недостатак координације озбиљно ограничавају повезаност грађана у региону са Европском унијом.

Решавање ових питања захтијева улагања у инфраструктуру, као и бољу сарадњу међу сусједима. Станица у Бијелом Пољу је вец́ постала одличан примјер за цијели регион. Под једним кровом сарађивац́е надлежни органи и воз више нец́е морати да стаје два пута као раније, истакао је он.

Пројекат заједничке жељезничке станице финансиран је средствима Европске уније.

Овај реконструисани објекат постац́е савремена железничка инфраструктура на једном месту за јефтиније, брже и једноставније граничне прелазе. Заједнички гранични прелаз у Бијелом Пољу припада жељезничкој интерконекцији TEN-T Core Route 4 и не само да ц́е побољшати везе између двије земље и њихових народа, вец́ ц́е подстац́и економске активности и трговину преко границе, рекао је замјеник шефице Делегације Европске уније у Црној Гори, Рикардо Сери.

Након отварања заједничке жељезничке станице министри Радуловић и Весић имали су билатерални састанак на коме се разговарало о инфраструктурној повезаности Црне Горе и Србије.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?