Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Žižić na sastanku ZKO-a: Unaprijediti pregovarački proces u svim segmentima

Objavljeno: 03.03.2023. 12:03
„Posljednji Izvještaj Evropske komisije je pokazao da je, i pored svih izazova na unutrašnjem političkom planu, Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja u odnosu na ostale zemlje obuhvaćene paketom proširenja, ali je naš cilj je da se upoređujemo sa razvijenim zemljama Zapadne Evrope zbog čega moramo primijeniti naučene lekcije iz prethodnih godina našeg pregovaračkog procesa i unaprijediti proces u svim segmentima“, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.


Žižić je danas učestvovala na šesnaestom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO) koji je danas održan u Podgorici.
Žižić je kazala da iako je od samog početka pregovaračkog procesa prepoznat značaj uključenja civilnog društva u pregovaračku strukturu, još uvijek u punoj mjeri nije valorizovalo znanje i iskustvo sa kojim raspolaže civilni sektor, a koje je nerijetko presudno za povratnu informaciju o tome kako se pravna tekovina EU usklađena sa crnogorskim zakonodavstvom, implementira u praksi u našoj zemlji.

Sastanak ZKO

„Želimo da onu pozitivnu praksu saradnje u okviru strukture za pregovore, saradnje sa medijima, nevladinim organizacijama, akademskom i poslovnom zajednicom dodatno pospješimo kako bi svi ovi društveni subjekti dali značajan doprinos i dodatnu vrijednost našem zajedničkom cilju – članstvu u EU“, kazala je Žižić.


 „U tom smislu, od primarnog značaja biće nastavak reformskih aktivnosti kako na zakonodavnom planu, tako i u pogledu donošenja važnih strateških dokumenata. Efikasnost inoviranog zakonodavnog i institucionalnog okvira najbolje ćemo kao država demonstrirati kroz konsolidaciju bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je zajednički interes Evropske unije i Crne Gore“, poručila je Žižić.


U okviru tri teme dnevnog reda, učesnici sastanka su razmijenili mišljenje u vezi sa napretkom u okviru Prvog klastera revidirane metodologije proširenja -  Temeljna poglavlja, kao i stanjem civilnog društva u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?