Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Игор Лукшић отворио Спомен парк посвећен свим цивилним жртвама ратова вођених на просторима бивше Југославије у периоду од 1991 - 2001. године

Објављено: 11.07.2011. 16:22 Аутор: Биро

Говор предсједника Владе Игора Лукшића поводом подизања спомен-обиљежја свим цивилним жртвама ратова вођених на просторима бивше Југославије у периоду од 1991. до 2001. године

Поштоване породице страдалих, уважени гости,
Даме и господо,

На данашњи дан, када се обиљежава шеснаест година од стравичног злочина у Сребреници, Црна Гора има потребу да да свој допринос истини, правди, миру, откривању грешних и сјећању на невине подизањем спомен-обиљежја свим цивилним жртвама ратова вођених на просторима бивше Југославије у периоду од 1991. до 2001. године.

Споменик који данас откривамо не треба само да нас подсјећа на жртве сулудог рата, већ и на снагу нашег друштва да се суочи са истином која нас је погодила не тако давне посљедње деценије прошлог вијека.

Ово је чин свих нас који ће нас обавезивати и опомињати да и у будућности промишаљамо о прошлости, грешкама и људским слабостима које су однијеле животе.

Поштовани,

Данашње откривање спомен обиљежја цивилним жртвама ратова 1991-2001 има за циљ и да нас подсјети на догађаје који су Црну Гору чинили тужном и посрамљеном. Никада не можемо и нећемо заборавити жртве депортација, страдање путника у возу у Штрпцима, Калуђерски лаз, страдање цивила на дубровачком ратишту, прогон Буковичана, цивилне жртве у Црној Гори усљед сулуде косовске авантуре која је некадашњу Југославију довела у сукоб са западним свијетом 1999. године, али и ниједан други догађај и злочин у којем су страдали невини.

Данас смо овдје да као грађани, али и друштво, пошаљемо поруку сваком родитељу који је изгубио дијете, сестри, брату, дјетету, свакој породици у којој је неко страдао да Црна Гора и цијели регион више неће дозволити да се деси нешто слично! Сваким даном ћемо изграђивати нове механизме узајамног повјерења и заједничке сигурности градећи амбијент који ће омогућити да се овакве ствари више никад не понове.

Желим да овдје, данас, гледајући у прошлост, а не она у нас, погледамо у лице будућности, јер ниједан човјек, породица, држава, а посебно регион који је обиљежила декада страдања невиних људи не може гледати напријед, ако је прошлост остала ускраћена за одговоре! Само јасном осудом злочина и починитеља можемо живјети као нормални људи и добри сусједи.

И то је наша грађанска, а, прије свега, људска обавеза, да као друштво које тежи да уђе у европске структуре које почивају на цивилизацијским вриједностима правде и правичности, али и нашим принципима чојства, јунаштва и суживота, дамо одговоре на догађаје из прошлости и растеретимо се баласта који је рат донио.

То ће учинити да невине жртве нађу спокој, њихове породице снаге да наставе, а овај регион суочавање са најтежим од свих - људским злочином!

Желим и надам се да ћемо промовисањем ових постулата, али и напорним радом, стварати друштво најстаријих вриједности које ће нам дати одговоре ко су кривци, злочинци и судионици ових страдања. У томе нека свако препозна своју улогу и одговорност у цијелом региону!

Поштоване породице страдалих,

Вјерујем да вам ниједан споменик и ријеч било ког државника на свијету не може ублажити бол, а камоли вратити ваше најближе!

А знам да је још теже кад немате одговоре на питање зашто.

Ми смо данас овдје, јер желимо да на овај начин подсјетимо на нашу обавезу и покажемо саосјећање црногорског друштва са вашом боли и обећамо да нећемо заборавити ниједну невину жртву ратова на овим просторима.

Црна Гора не смије и неће заборавити злочин и страдање ваших најближих, јер ако заборавимо онда постајемо саучесници ужасних страдања.

Желим да вам са овог мјеста изразим саучешће и своје увјерење да ће Црна Гора тежити друштву одговорности у којем ниједан злочин неће остати некажњен.

Нека овај споменик свједочи тој истини и буде подстицај за откривање судбине несталих, а жртве којих се данас сјећамо нека буду и посљедње.

Нека нађу спокој гдје год да су!

Захваљујем.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?