Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада и цивилно друштво јачају сарадњу и борбу против хомофобије

Објављено: 14.10.2011. 21:33 Аутор: Биро
BiroВлада ће својим конкретним активностима урадити све како би се у Црној Гори ојачала заштита људских права и слобода, а црногорски друштвени амбијент учинио толерантнијим, истакао је потпредсједник Владе и министра правде Душко Марковић на данашњем састанку са представницима цивилног друштва посвећеним промоцији и заштити људских права ЛГБТ особа.

Састанку, који је одржан у циљу успостављања и снажења облика међусобне сарадње и подршке, претходила је дужа и конструктивна комуникација Владе Црне Горе са субјектима цивилног друштва. 

Тема састанка је била успостављање институционалне и програмске сарадње са НВО. Договорено је да се на нивоу Владе формира радна група која ће израдити програмски документ борбе против хомофобије, праћен акционих планом, и двије стручне групе које ће припремити анализу правног оквира са аспекта усаглашености са међународним стандардима и судском праксом људских права, као и анализу присутности људских ЛГБТ права у уџбеницима. Ове стручне групе пружиће приједлоге, мишљења и стручна образложења који могу бити од помоћи Влади у даљим процесима и раду. 

Сарадња која је на састанку договорена биће, у периоду који долази, формализована потписивањем Меморандума о сарадњи надлежних министарстава и оних организација цивилног друштва које се баве промоцијом и заштитом људских права ЛГБТ особа.

Саговорници су размијенили мишљења и о случајевима насиља и мржње над ЛГБТ особама и социјалном животу ЛГБТ заједнице. 

Посебна пажња посвећена је и иницијативи за одржавање прве Поворке поноса. Потпредсједник Душко Марковић и извршни директор ЛГБТ Форума Прогрес Здравко Цимбаљевић потписали су заједничку изјаву коју можете преузети овдје

Заједнички је оцијењено да организовани састанак носи снажну позитивну поруку, промовише успостављено повјерење и истиче важност улоге и пуног доприноса цивилног друштва антидискриминационој политици и пракси.

Састанку је присуствовала и госпођа Маја Лаковић, замјеница заштитника људских права и слобода. 



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?