Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај Фридрих Еберта: Потврђен добар курс у спровођењу владиних политика

Објављено: 29.02.2012. 21:21 Аутор: Биро

Њемачка фондација Фридрих Еберт у анализи коју је потписао Маркус Шнајдер, ослањајући се на изворе из Црне Горе, бавила се различитим аспектима црногорског друштва, прије свега, процесом европских интеграција, владавином права, развојем цивилног сектора, медијским слободама и др.

Јавности ради, сагледавајући извјештај у цјелини, који поред критичког осврта потврђује и добар курс у спровођењу владиних политика и на афирмативан начин третира резултате које је Црна Гора остварила на европском путу, оцјењује их као "несумњиво велики политички успјех".

Констатовано је да Влада његује политику отвореног разговора, које аутор извјештаја препознаје у активностима предсједника Владе кроз континуирани дијалог са представницима опозиције, синдиката, цивилног сектора и др. У извјештају је позитивно оцијењена и подршка Кабинета премијера организацији параде поноса.

Истовремено, извјештај препознаје успјех Црне Горе на спољнополитичком плану који је вреднован препоруком Европске комисије, односно очекиваним почетком претприступних преговора у јуну 2012. године.

У извјештају је посебно позитивно апострофиран допринос Владе у укључивању цивилног друштва у "областима контроле владе и модернизације црногорског друштва". Између осталог, наводи се посвећеност Владе на плану укључивања НВО сектора у креирање јавних политика, а посебно је констатовано да је "укупан правни оквир ојачан доношењем новог Закона о НВО", што је, како се наводи у извјештају, похваљено и од стране Европске комисије.

Извјештај Фридрих Еберта потврђује лидерску позицију Црне Горе у региону, оцјењујући је као "државу са признатим границама, пријатељским мањинама и добрим односима са својим сусједима".

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?