Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен Фестивал инвестиција и некретнина - ФРЕИ 2012

Објављено: 24.04.2012. 18:05 Аутор: Биро

Видео: Предсједник Владе Игор Лукшић посјетио Фестивал инвестиција и некретнина - ФРЕИ 2012

Министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић свечано је данас у Будви отворио Фестивал инвестиција и некретнина ФРЕИ 2012. Осим министра Секулића, присутнима су се обратили и помоћник министра економије Марко Вујовић, те Владимир Чворовић из Атлас групе и Тим Леви из Футуре Цапитал Инвестментс-а.

Отварајући Фестивал, мнистар Секулић је нагласио да вријеме економске кризе доноси изазове али и ствара нове могућности, које могу преко нових и квалитетних инвестиција да обезбједе благостање у држави. Оцијенио је да је црногорска економија успјела да одржи стабилност, иако то није случај са много већим и економски јачим земљама, а разлог томе су бројне стране директне инвестиције, односно инвестициони бум у перидоу након обнове независности. 

Секулић сматра да је Црна Гора најљепша мала земља на свијету, која је природним и културним богатствима изузетно интересантна туристима и инвеститорима. Да би спремно одговорили изазовима које доноси вријеме кризе, министар цијени да је неопходно створити флексибилнију државну администрацију, промијенити законе и начин размишљања, те направити храбрији приступ у креирању повољнијег амбијента за улагања. Министар је нагласио да сваки инвеститор у нашој земљи мора водити рачуна о појму зелене економије, одрживости и екологији и да те стандарде морају уградити у све будуће пројекте.

Помоћник министра економије Марко Вујовић је подсјетио да су у релативно кратком периоду успостављена тржишна економија и начела демократије, што је резултирало креирањем Црне Горе као сигурне луке за инвестиције. Допринос томе дају званична валута која је у употреби у нашој земљи, реформисано банкарство, итд. Да би подстакли нове инвестиције, Вујовић сматра да је неопходно дефинисати политику конкурентности, радити на уклањању бизнис баријера, унаприједити пословни амбијент и подићи квалитет менаџмента државних ресурса. Као будуће инвестиције, он је издвојио истраживање и производњу нафте, раст туризма од 6%, нове инвестиције у пројектима енергетике који ће представљати велику извозну шансу, греенфиелд пројекте у обасти туризма и пројекте бизнис зона.

Представник Атлас групе Владимир Чворовић истакао је да је за инвестиције у Црној Гори у наредном периоду предвиђено 12,4 милијарде еура, те да је за њихову реализацију неопходно да нашу земљу „покријемо“ просторним и урбанистичким плановима. Он је најавио и реализацију конференцијског објекта вриједног 140 милиона долара, који ће градити Атлас група у сарадњи са Футуре Цапитал Инвестментом.

Тим Леви (Левy) представник Футуре Цапитал Инвестмента саопштио је да ће конференцијски објекат бити изграђен у Будви, а садржаће, између осталог, хотел са пет звјездица, којим ће управљати свјетски бренд. Леви је оцијенио да Црна Гора има велике могућности да постане велика турситичка дестинација, повећа животни стандард, те да га посебно радује оптимизам на који је наишао, што није случај са другим земљама.

Фреи 2012 се одржава под програмским патронатом предсједника Владе Црне Горе др Игора Лукшића, а програмски носиоци су Министарства одрживог развоја и туризма и економије.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?