Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дан Црне Горе у Енергетској заједници

Објављено: 16.05.2012. 22:15 Аутор: Биро
“Стратешки циљ Владе Црне Горе је пуноправно чланство у Европској унији. У основи правног оквира Споразума о формирању Енергетске заједнице, налази се регулација ЕУ у области енергетике. Црна Гора се, чланством у Енергетској заједници, обавезала да ће да усклади своје законодавство са ЕУ директивама које се односе на енергетику и заштиту животне средине”- рекао је министар економије Владимир Каварић данас у Бечу на обиљежавању Дана Црне Горе у Енергетској заједници. 

Ступањем на снагу Споразума о формирању Енергетске заједнице 01. јула 2006. године, Европска унија и девет њених партнера из Југоисточне Европе створиле су правни оквир за интегрисано енергетско тржиште, на којем ће се обезбиједити сигурност у снабдијевању, примјењивати европски прописи и бити појачане инвестиционе гаранције и чврста регулаторна контрола енергетског сектора. Црна Гора у 2012. години има улогу предсједавајуће Енергетском заједницом. 

Министар Каварић је подсјетио да Црна Гора од самог почетка подржава иницијативу ЕУ за реализацију пројеката развоја заједничког тржишта електричне енергије и гаса у Југоисточној Европи и његову интеграцију у европско енергетско тржиште. У складу с тим, Споразум о формирању Енергетске заједнице је први правно обавезујући документ Црне Горе према ЕУ у овој области, који је Црна Гора ратификовала уз реформу енергетског сектора, у области регулације али и организационо. 

“Закон о енергетици је усклађен са директивама ЕУ које се односе на тржиште електричне енергије и гаса, коришћење енергије из обновљивих извора и когенерације, безбједност струје и природног гаса и обезбјеђивање резерви нафтних деривате. Закон о енергетској ефикасности је такође припремљен у складу са најважнијим директивама ЕУ из области енергетске ефикасности” - нагласио је министар Каварић и подсјетио да је доношење одлуке Савјета министара Енергетске заједнице у октобру 2011. у Молдавији значило ставарање правних основа и обавезу да се Трећи пакет имплементира у унутрашње енергетско тржиште. 

“Хармонизација црногорског националног законодавства о енергетици са новим одредбама Трећег пакета унутрашњег енергетског тржишта, спровешће се кроз измјене и допуне Закона о енергетици и доношење одговарајућих подзаконских аката” нагласио је министар Каварић. 

Црногорски министар је подсјетио да је Влада Црне Горе почетком 2011. године усвојила Енергетску политику Црне Горе до 2030, која предвиђа да се црногорски енергетски сектор развија у складу са циљевима и смјерницама ЕУ и Енергетске заједнице. Такође, подсјетио је министар Каварић, у току је и ревизија Стратегије развоја енергетике у циљу дефинисања стратешких праваца у смјеру развоја црногорског енергетског сектора до 2030. “У складу са стратешким и обавезама у оквиру планираних пројеката, значајне активности су већ спроведене, али још увијек постоје многа питања које ћемо рјешавати у складу са Споразумом о формирању Енергетске заједнице. Увјерени смо да имамо подршку Секретаријата Енергетске заједнице и у наредном периоду” - закључио је министар Каварић.

Обиљежавању Дана Црне Горе у Енергетској заједници су, осим представника Министарства економије, присуствовали И представници Регулаторне агенције за енергетику, Електропривреде Црне Горе, Црногорског електропреносног система и црногорског Оператора тржишта елекричне енергије. 

Енергетска заједница својим чланицама помаже да се створи стабилан регулаторни и тржишни оквир и промовише регионална сарадња на основу енергетског законодавства ЕУ. Примјеном енергетских прописа ЕУ, земље не само да помажу процес приступа, већ и унапређују користи од јединственог тржишта. У протеклих шест година постојања Енергетске заједнице постигнуто је много, прије свега у јачању иницијатива које покрећу државе чланице, као и у схватању да је модел регионалне сарадње и стварање уједначеног тржишта шанса за земље које нијесу чланице ЕУ, шанса да лакше приступе европској породици. То је и начин да се имплементира законодавство ЕУ на обострану корист – како држава чланица ЕУ тако и држава које су сусједи, јер је функционално регионално тржиште једини начин интеграције у тржиште ЕУ. 

Главни циљеви формирања Енергетске заједнице су повећање сигурности снабдијевања енергијом, кроз привлачење инвестиција у енергетски сектор, повећање коришћења обновљиве енергије и развијање тржишне конкуренције, уз унапређење еколошке ситуације. Функционисање Енергетске заједнице треба да ојача сарадњу међу државама Југоисточне Европе и допринесе укупном економском развоју и социјалној стабилности. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?