Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор о дугорочном закупу локалитета касарне „Орјенски батаљон“ у Кумбору

Објављено: 10.07.2012. 22:17 Аутор: Биро

Уговор између Владе Црне Горе и Државне нафтне компаније Републике Азербејџан (СОЦАР) о дугорочном закупу локалитета касарне „Орјенски батаљон“ у Кумбору потписан је данас у Вили “Горица” у Подгорици.

Уговор је, у име Владе Црне Горе, у присуству предсједника Владе Игора Лукшића, потписао министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић, а у име азербејџанске компаније представник СОЦАР-а господин Гафар Гурбанов.

Након потписивања уговора министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић је оцијенио да подручје Кумбора заслуже најбоље и да су управо у компанији СОЦАР и добили најбољег партнера за реализацију овог пројекта.

Министар је истакао да се компанија СОЦАР закупом 241 695 м², једног од најљепших насеља на уласку у Бококоторски залив, обевезала на улагање у износу од најмање 250 милиона еура и подсјетио на клаузулу у уговору да се на том подручју могу градити само хотели високе категорије.

Министар Секулић је изразио увјерење да ће реализација овог и сличних пројеката дати даљи подстицај развоју туризма и унапређењу квалитета туристичке понуде.

Амбасадор Републике Азербејџан Њ. Е. Елдар Хасанов данашње потписивање уговора оцијенио је као историјско у односима два народа и нагласио да ће реализација овог пројекта доприњети значајнијем економском развоју Црне Горе, смањењу незапослености и подстаћи друге инвеститоре да улажу у нашу земљу.

Амбасадор је изразио увјерење да ће пројекат бити успјешно доведен до краја, те да ће Црна Гора профитирати овим партнерством и бити задовољна радом и односом азербејџанских инвеститора.

Нагласио је да њихова држава подстиче азербејџанске компаније да улажу у пријатељске земље и да учествују у хуманитарним, културним и социјалним дешавањима.

Уговор о закупу је закључен на период од 90 година, за закупнину која се састоји од фиксног дијела у износу од 1 ЕУР по м² локалитета и варијабилне закупнине у износу од 5% добити коју закупац оствари из пословања на локалитету. Фиксна закупнина ће бити плаћена унапријед за првих 45 година закупа.

Закупац се Уговором обавезује да у развој ризорта инвестира најмање 52.000.000 ЕУР током прве четири године закупа, односно укупно 258.000.000 ЕУР током првих осам година.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?