Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прва сједница 40. Владе Црне Горе

Објављено: 06.12.2012. 02:26 Аутор: Биро

Видео: Одржана прва сједница 40. Владе Црне Горе

Новоизабрана 40. Влада Црне Горе одржала је данас конститутивну сједницу, којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић. Разматрајући своје предстојеће обавезе, Влада је у врх приоритета свог рада поставила подизање квалитета живота свих грађана и наставак европског и евроатлантског пута Црне Горе.

Задужени су сви чланови Владе да у најкраћем року идентификују приоритетне активности из својих ресора које ће, у наредном једногодишњем периоду, обезбиједити ефикасније пружање јавних услуга и унапређење квалитета живота црногорских грађана.

Предсједник Ђукановић је нагласио неопходност да се у најскоријем року направи реална оцјена остварења приватизационе и концесионе политике и реализованих аранжмана и, тамо гдје се утврди да партнери нијесу испоштовали уговорене обавезе, повуку веома одлучни потези у правцу раскида незадовољавајућих аранжмана и пуне валоризације развојних потенцијала.

Наглашен је значај ефикасне и ажурне администрације за привлачење инвестиција и обезбјеђивање услова за стварање новог друштвеног производа и подвучено да се непоштовање законских рокова и неажурност у јавној управи неће толерисати, већ ће бити директан повод за престанак радног односа одговорних службеника.

Договорено је да већ на наредној сједници Владе буду донешене одговарајуће измјене прописа којима ће се у потпуности елиминисати могућност злоупотребе института отпремнине и онемогућити службеницима који су уз отпремнину напустили државну службу да без њеног враћања поново заснују радни однос у државној управи.

У циљу максималне рационализације трошкова, закључено је да ће нова влада водити крајње рестриктивну политику када је ријеч о службеним путовањима и употреби службених возила.

На сједници су формирана стална радна тијела Владе, Комисија за економску политику и финансијски систем, Комисија за политички систем и унутрашњу и вањску политику и Кадровска комисија, како би, већ од наредне сједнице, Влада могла у пуном капацитету да приступи реализацији приоритетних задатака.

С обзиром да је избором нове Владе дјелимично измијењена досадашња организациона структура, Влада је донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе. Послови управе из области људских права, за које је досада било надлежно Министарство правде и људских права, новом Уредбом су утврђени у дјелокругу Министарства за људска и мањинска права. У складу са тим, називи ових ресора измијењени су у Министарство правде и Министарство за људска и мањинска права. Уредбом је основана и Управа за младе и спорт, као самостални орган управе, којој је повјерен дио послова који су до сада обављани у оквиру Министарства просвјете и спорта. У складу са тим, и назив овог ресора измијењен је у Министарство просвјете.

Влада је именовала Жарка Штурановића за генералног секретара и Рајка Ковачевића за шефа Кабинета предсједника Владе, док су за савјетнике предсједника Владе именовани Милорад Катнић и Ранко Миловић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?