Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пред Црном Гором године пуне посвећености привредном развоју

Објављено: 31.05.2013. 22:45 Аутор: Биро

Током разговора са Рајнером Линднером, извршним директором Одбора за економске односе њемачке привреде с Истоком, предсједник Владе Црне Горе је досадашње односе оцјенио као изузетно добре и истакао очекивање да ће Одбор наставити да пружа подршку у циљу квалитетне презентације економских и инвестиционих потенцијала Црне Горе њемачким бизнисменима.

Предсједник Ђукановић је рекао да је Влада у свом досадашњем раду била посвећена финансијској консолидацији државе кроз интервенције у пореском систему и мјере сузбијања потрошње, те нагласио да с обзиром да побољшање квалитета живота грађана представља кључни приоритет Владе у овом сазиву, предстоје године изразите посвећености извршне власти привредном развоју.

Будући развој ће се, његујући досадашњу праксу отворености према страним инвеститорима, заснивати на реализацији значајних развојих пројеката у области туризма, енергетике и капиталне саобраћајне инфраструктуре. Као растућа туристичка дестинација, Црна Гора ће паралелно покренути озбиљне акције усмјерене ка покретању пољопривредних потенцијала и валоризацији сјевера.

Линднер је истакао да ће Одбор наставити да промовише Црну Гору и подстиче њемачке инвеститоре и тур операторе на даљу сарадњу, посебно наглашавајући потребу да њемачки пословни кругови препознају нашу државу као тачку преко које ће остваривати сарадњу са цијелим регионом.

Указао је, такође, на спремност њемачких компанија да младим менаџерима из Црне Горе обезбиједе обављање пословне праксе како би пренијели своја искуства у разним областима.

Саговорници су се сагласили да је перспектива Црне Горе у Европској унији и у том контексту је исказана подршка Њемачке нашим европским амбицијама. „Након уласка Хрватске 1. јула у Евопску унију ми ћемо се у потпуности посветити подршци Вашој европској перспективи“, казао је Линднер.

Премијер Ђукановић је истакао да је уједињена Европа заједничка одговорност и једина шанса за све европске народе. „Црна Гора ће наставити да буде снажан промотер уједињене Европе и њених вриједности у свом региону, а биће спремна да од Хрватске преузме барјак интеграционог процеса у Европску унију“.

На састанку је договорена даља сарадња у циљу снажења односа у области економије и европских интеграција.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?