Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство одрживог развоја и туризма иницирало округли сто о валоризацији острва Ластавица са тврђавом Мамула

Објављено: 17.04.2014. 22:31 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
У циљу објективног информисања јавности о активностима на валоризацији острва Ластавица са тврђавом Мамула, Министарство одрживог развоја и туризма и Тендерска комисија за валоризацију туристичких локалитета информишу јавност о сљедећем:

Слиједећи праксу поштовања принципа учешћа јавности у креирању и доношењу одлука, Министарство одрживог развоја и туризма иницирало је одржавање округлог стола са представницима општине Херцег Нови, групе грађана за спас Мамуле и представницима надлежних институција и стручне јавности.

Представници Министарства предложили су два термина за одржавање округлог стола, али представнику групе грађана за спас Мамуле ни један од предложених термина није био прихватљив. Након тога, Министарство је предложило 16. мај као нови термин, уз увјерење да ће то бити прихватљиво представницима Групе грађана, али ни на тај предлог још увијек нијесмо добили одговор. 

Спремност да се на округлом столу разјасне све недоумице и неслагања око валоризације поменутог локалитета, доказ је да не постоји ни један разлог, ни најмања сумња у намјере Министарства да цјелокупан процес одлучивања о овом значајном развојном питању спроведе у складу са принципима транспарентности и адекватне партиципације свих заинтересованих субјеката.

Подсјећамо да је трећи по реду јавни позив објављен у децембру прошле године, те да је у припреми тендерске документације учествовао и представник општине Херцег Нови, што ће и у будуће бити пракса, у складу са одлуком Савјета за приватизацију и капиталне пројекте да представници општина партиципирају у раду тендерских комисија за валоризацију локалитета.

Када је ријеч о наводу Групе грађана везано за податке из Листа непокретности бр. 215, издатог од Управе за некретнине, објављујемо копију наведеног Листа, на коме се јасно види да је острво Ластавица у државној својини, категорије неплодно земљиште, површине 31.848 м2.

Тврђава Мамула, која се налази на острву Ластавица, и сви фортификацијски објекти вођени су у војном катастру као војна имовина, у складу са прописима у овој области, те као такви нијесу уписивани у листове непокретности (тзв “сиве површине”). То је случај са свим војним објектима. Примјер су и пројекти валоризације локалитета Кумбор у Херцег Новом и МТРЗ “Сава Ковачевић” у Тивту.

Наведени подаци, укључујући и смјеринице Управе за заштиту споменика културе, послужили су као основа за планска рјешења дата у ДСЛ “Сектор 34” , која су јавности доступна на сајту Министарства. Такође, и остала документација која је послужила као основ за израду тендерске документације, издата је од надлежних институција и доступна је јавности.

Министарство одрживог развоја и туризма
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?