Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписани уговори о финансирању пројеката који су добили највећу подршку грађана у оквиру кампање „Буди одговоран”

    
 
 
 
  
Министар финансија др Радоје Жугић потписао је данас уговоре са представницима надлежних институција, о финансирању три пројекта који су добили највећи број гласова грађана у оквиру кампање „Буди одговоран. Од тебе зависи. Сива економија 0%“. У питању су пројекти

- набавке гастро и колоноскопске опреме за Институт за болести дјеце,
- опремања и уређења дневних центара за дјецу и омладину са сметњама у развоју, у општинама Цетиње, Никшић и Плав и
- уређења парка на Ћемовском пољу.

У име институција задужених за реализацију наведених пројеката, уговоре у укупној вриједности од 150.000 еура потписали су директор Клиничког центра Црне Горе др Милан Мијовић, руководиоци дневних центара за дјецу и омладину са сметњама у развоју у општинама Цетиње, Никшић и Плав, Ана Каваја, Радојка Копривица и Сулејман Шабовић, и директорица „Зеленило“ Подгорица Радмила Вујошевић.

На конференцији за медије одржаној након потписивања уговора, декан Електротехничког факултета у Подгорици проф. др Зоран Вељовић нагласио је значај практичне примјене научних и академских знања за укупни развој црногорског друштва и указао на спремност Електротехничког факултета да увијек одговори захтјевима Државе и помогне у рјешавању актуелних друштвених питања.

Говорећи о досадашњим резултатима пројекта, стални представник УНДП-а у Црној Гори Растислав Врбенски је навео да изузетни резултати кампање могу послужити као примјер, како грађани могу да утичу на развој црногорског друштва. „Иницијатива „Буди одговоран“ доказала је снагу грађанског активизма у Црној Гори и да старе проблеме морамо рјешавати на нов начин. То је суштина иновација“, навео је Врбенски.

Министар финансија др Радоје Жугић нагласио је да су ријетке инцијативе које овако јасно показују моћ сарадње грађана, академске заједнице, међународних партнера и државних институција у стварању нове друштвене вриједности, као што је то случај са иницијативом „Буди одговоран“.

„Да није било те грађанске одговорности и солидарности, данас не бисмо били у прилици да склопимо уговоре, у укупној вриједности од 150.000 еура, за реализацију пројеката који ће обезбиједити боље услове за његу дјеце са здравственим проблемима и сметњама у развоју, као и уређење једног веома значајног јавног простора“, нагласио је министар.

Министар Жугић се захвалио медијима на великој подршци пројекту, напомињући да је у протекла четири мјесеца кампања “Буди одговоран” само на ТВ станицама и у штампаним медијима добила медијски простор чија тржишна вриједност премашује 100.000 еура, што је значајно више од скромног износа који је био на располагању за плаћање медијског простора.

Министар је посебно поздравио одлуку Британске амбасаде у Подгорици да подржи наставак реализације кампање.

У име институција које ће реализовати пројекте који су добили финансијску подршку, представницима медија су се обратили др Милан Мијовић - директор Клиничког центра Црне Горе, Јелена Маројевић - представница НВО Греен Хоме, организације која је заједно са НВО Озон, иницијатор пројекта уређења парка на Ћемовском пољу и у име дневних центара за дјецу и омладину са сметњама у развоја у општинама Цетиње, Никшић и Плав, присутнима се обратила Ана Каваја - директорица Дневног центра на Цетињу.

Током четири мјесеца кампање „Буди одговоран“, грађани су указали на преко 1.000 неправилности у области неформалне екомомије, на основу чега су инспекцијски органи изрекли казне у вриједности од преко 330.000 еура. Одлуком Владе, половина износа изречених казни усмјерава се за финансирање пројеката од општег друштвеног значаја које предложе и својим гласовима подрже сами грађани.

Кампања „Буди одговоран“ се реализује у оквиру пројекта „Укључивање грађана у борбу против сиве економије“ који се спроводи у сарадњи Владе Црне Горе, Електротехничког факултета у Подгорици и Канцеларије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Подгорици.

На сједници Владе Црне Горе од 10. априла одлучено је да пројекат буде настављен до краја 2014. године, а од маја 2014. године пројекту ће се придружити и Британска амбасада у Подгорици.
   
Министарство финансија/Биро за односе с јавношћу
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?