Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подијељени сертификати за прве стечене националне стручне квалификације

  
  

Видео: Изјава добитнице сертификата Милице Божовић

Видео: Питања новинара и одговори министра Предрага Бошковића након уручења сертификата за прве стечене националне стручне квалификације

Министар рада и социјалног старања Предраг Бошковић и министар просвјете Славољуб Стијеповић уручили су данас сертификате за прве стечене националне стручне квалификације.

Министри су додијелили сертификате за 36 кандидата који су стекли националне стручне квалификације за кондуктера у жељезничком саобраћају и за транспортног комерцијалисту у жељезничком саобраћају, као и сертификате за четири кандидата за националну стручну квалификацију планински водич.

Сертификати ове врсте додјени су по први пут у Црној Гори, што је доказ да се приближавамо европским искуствима у области образовања и да је Министарство просвјете посвећено концепту цјеложивотног учења, које ће сваком појединцу понудити различите могућности за образовање и учење, уз признавање претходно стечених знања. Истовремено, то је и сигуран пут да образовање становништва подигнемо на што виши ниво.

Додјела сертификата резултат је квалитетног тимског рада представника Министарства рада и социјалног старања, Министарства просвјете, послодаваца, Испитног центра и Центра за стручно образовање.

Стицање националне стручне квалификације уређено је Законом о националним стручним квалификацијама и подразумијава додјелу сертификата који се даје кандидатима који су прошли провјеру знања од стране лиценцираних испитивача за одређени модул или програм, у складу са посебним прописима из области образовања.

Црна Гора је успоставила Национални оквир квалификација, чији је циљ да подржи цјеложивотно учење и изједначавање знања и вјештина стечених различитим видовима образовања. Тиме упућујемо поруку свима који су спремни на нове изазове, да имају једнаке шансе на тржишту рада и да је црногорски систем образовања потпуно отворен и прилагођен сложеним захтјевима тржишта. Поред стицања квалификација у формалном образовању, сваком појединцу је омогућено да унаприједи знања и побољша свој положај на тржишту рада.

Министарство рада и социјалног старања / Министарство просвјете / Биро за односе са јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?