Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На основу до сада извршене инспекцијске контроле - нема неправилности у вођењу бирачког списка

Објављено: 24.04.2014. 00:29 Аутор: Министарство унутрашњих послова
Министарству унутрашњих послова је у периоду од 03.03.2014. године – 22.04.2014. године, поднесено преко 14.000 иницијатива, од политичких партија: Нова српска демократија, Позитивна Црна Гора и Грађанска иницијатива. Подносиоци иницијатива тражили су од Министарства да се изврши надзор тачности вођења бирачких спискова, јер сумњају у постојање неправилности. 

Након разматрања, покренут је поступак инспекцијског надзора по службеној дужности у погледу примјене одредаба Закона о бирачким списковима и Правилника о бирачким списковима. Инспекцијски надзор је извршен у односу на 3.040 поднесених иницијатива, а у току је за преостале поднесене иницијативе, које у огромном броју дневно пристижу у Министарство унутрашњих послова.

Након извршеног инспекцијског надзора, утврђеног чињеничног стања и изведених доказа, Управна инспекција није утврдила неправилности из своје надлежности. Напомињемо да је у поступку инспекцијског надзора, овај орган извршио увид у податке матичних регистара Министарства унутрашњих послова, податке електронских евиденција Министарства за информационо друштво и јавне исправе релевантне за вођење бирачког списка.

Управна инспекција, по службеној дужности, континуирано врши надзор над примјеном одредаба Закона о бирачким списковима. Посебно се води рачуна о ажурности бирачког списка, односно промјенама које обухватају упис, брисање, измјене, допуне и исправке података, нарочито након расписивања избора.

Управна инспекција је такође извршила свеобухватну анализу бирачких спискова, увидом у јединствени-централни бирачки списак, који води надлежни орган државне управе, и констатовала да у истом нема неправилности на које се позивају подносиоци иницијатива.

Евидентно је да у поступку инспекцијског надзора, нијесу утврђене неправилности на чије постојање сумњају подносиоци иницијатива. Управна инспекција стога сматра да наведана контрола, апсолутно обезбјеђује потпуно и тачно утврђивање чињеничног стања на основу којег се може закључити да су поднесене иницијативе неосноване. Такође се долази до закључка да сваки други вид евентуалне контроле, узимајући у обзир огроман број контроле статуса бирача, има за посљедицу девалвирање основне функционалне надлежности ове инспекције. 

С тим у вези, подсјећамо јавност да је поступак инспекцијског надзора по 7.000 поднесених иницијатива предсједничког кандидата Миодрага Лекића, трајао преко четири мјесеца, због чега је рад на иницијативама грађана, морао бити суспендован. 

Резултат инспекцијског надзора било је 0,33% утврђених неправилности на извршених 7.000 контрола, што јасно указује на намјере подносилаца иницијатива, које су најмање усмјерене на утврђивање тачности вођења бирачких спискова.

Министарство унутрашњих послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?