Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 25.04.2014. 00:02 Аутор: Биро за односе са јавношћу

Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Прилог извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе за 2014. годину за период од 1. септембра 2013. до 1. априла 2014. године. У овом извјештајном периоду Црна Гора је отворила пет преговарачких поглавља. Осим поглавља 23 - правосуђе и темељна права и 24 – правда, слобода и безбједност, која чине срж владавине права и окосницу новог приступа, отворена су поглавља 5 - јавне набавке, 6 - привредно право и поглавље 20 - предузетништво и индустријска политика. Такође, Црна Гора је привремено отворила и поглавља 7 - право интелектуалне својине и 10 - информатичко друштво и медији. Између осталог, овај период обиљежен је и доношењем Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2014-2018. године. На сједници су усвојени и први квартални извјештаји о реализацији акционих планова за преговарачка поглавља 23 и 24 у којима се констатује да извршавање планираних обавеза тече задовољавајућим темпом, а проценат реализације се креће око 60 одсто.

Влада је донијела Национални план развоја квалификација за обављање регулисаних професија и усвојила Акциони план за период од 2013. до 2018. године. Национални план је свеобухватан дугорочни документ, са детаљним активностима, роковима, ресурсима, институционалним капацитетима и надлежним тијелима за усаглашавање студијских програма за регулисане професије, сачињавање листе регулисаних професија, као и усклађивање законских и подзаконских аката са одговарајућом директивом ЕУ.

Влада је усвојила Информацију о активностима у секторима пољопривреде, безбједности хране и рибараства, које се односе на обавезе дефинисане преговарачким поглављима 11, 12 и 13. У разматрању ове теме акценат је био на питању безбједности хране, те су донијети и закључци којима се ресорно министарство задужује да Влади предложи рјешења за установљавање централног надлежног тијела за питања безбједности хране, које де бити задужено за координацију и комуникацију са ЕК и другим органима укључујући и организацију службених контрола, као и Централног тијела за управљање ризиком у овој области.

На сједници је усвојена и Информација о реализацији активности на успостављању Директората за ИПАРД плаћања - ИПАРД Агенције. Констатовано је да је Директорат током имплементације ИВ МИДАС Јавног позива наставио са оснаживањем кадра, кроз процес увођења појачаних контрола и процедура које су додатно приближене ИПАРД захтјевима. Такође, Директорату је додијељена већа одговорност за процесе разматрања и одобравања пројеката, вршења контрола на терену и одобравања захтјева за плаћање.

Поред осталог, Влада је данас усвојила и Информацију о узроцима и посљедицама поплава у сливу Скадарског језера и ријеке Бојане, досадашњим активностима на реализацији хитних мјера са приједлогом даљих активности. У Информацији, која садржи податке о заједничким активностима Црне Горе и Албаније на овом плану, посебно се апострофира значај краткорочних мјера на чишћењу корита Бојане и дефинисању висине заштитних кота на црногорској и албанској обали ријеке. На сједници је констатовано да су се стекли услови за спровођење друге фазе у којој двије државе треба заједнички да обезбиједе финансирање пројекта дугорочног рјешења овог проблема.

БИРО ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?