Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Црна Гора приступила ЦОСМЕ програму

Min ekonomijeМинистар економије др Владимир Каварић и потпредсједник Европске комисије Антонио Тајани потписали су данас у Бриселу Споразум између Европске уније и Црне Горе о учешћу Црне Горе у програму Уније „Конкурентност предузећа и малих и средњих предузећа (ЦОСМЕ 2014-2020)“.

На састанку након потписивања споразума, потпредсједник Европске комисије Тајани изразио је задовољство ефектима које је Црна Гора постигла учешћем у претходном Програму за предузетништво и иновације и увјерење да ће у наредном седмогодишњем периоду ти ефекти бити још значајнији коришћењем расположивих инструмената програма ЦОСМЕ.

Имајући у виду значај малих и средњих предузећа за црногорску економију, министар Каварић је истакао да ће за Црну Гору учешће у пројектима у оквиру програма ЦОСМЕ бити од великог значаја за даље јачање конкурентности, као и раст и развој сектора малих и средњих предузећа.

Присупањем програму ЦОСМЕ 2014-2020, Црна Гора је прва од држава које нијесу чланице ЕУ, која је испунила услове да на равноправној основи са државама чланицама ЕУ кандидује пројекте који су намијењени подршци развоју конкурентности и иновативним капацитетима, са нагласком на потребе малог и средњег бизниса и предузетништва. Малим и средњим предузећима ће се, у комбинацији са програмом ХОРИЗОН 2020, омогућити приступ финансијским инструментима и инвестирање у старт-уп и рану фазу малих и средњих предузећа која су оријентисана на истраживање и иновације, а кроз ЦОСМЕ финансирање МСП у фази раста са циљем јачања конкурентности малих и средњих предузећа.

Програм за конкурентност малих и средњих предузећа ЦОСМЕ, са буџетом од 2,3 милијарде еура од 2014-2020, је програм који ће у великој мјери наставити активности ранијег оквирног Програма за конкурентност и иновације (ЦИП 2007-2013) и усредсредити се на финансијске инструменте и подршку малим и средњим предузећима кроз Ентерприсе Еуропе Нетwорк (ЕЕН), као и на активности у области туризма, унапређења услова за пословање у оквиру кластера, промоцију предузетништва и подстицање предузетничке културе, интернационализацију малих и средњих предузећа и др.

Циљ ЦОСМЕ програма је да у складу са приоритетима паметне, одрживе и инклузивне стратегије Европа 2020, унаприједи конкурентност и одрживост малих и средњих предузећа, храбрећи предузетничку културу и промовишући раст и развој сектора МСП, што ће бити спроведено кроз 4 компоненте:

• приступ финансијама за МСП,
• приступ тржиштима, унутар Уније, али и шире,
• пословно окружење за бизнис,
• промоцију предузетништва и предузетничке културе.

Потенцијални корисници ЦОСМЕ програма су организације за подршку бизнису, удружења предузетника која подстичу и промовишу предузетништво, националне, регионалне и локалне организације/институције, финансијски посредници и преко њих мала и средња предузећа.

Министарство економије / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?