Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 27.06.2014. 00:46 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић утврдила је Приједлог закона о међународним рестриктивним мјерама. Међународна заједница помоћу тих мјера и санкција настоји да без употребе силе утиче на промјену понашања одређених држава и/или ентитета који представљају пријетњу међународном миру и безбједности. Истовремено, то је један од механизама за спрјечавање финансирања терористичких организација, контролу наоружања, спречавања ширења оружја за масовно уништење и спречавање многих других злочина. Влада је констатовала да ће доношењем овог закона Црна Гора допринијети одржавању међународног мира и безбједности, поштовању људских права и основних слобода, развоју демократије и владавине права на глобалном и националном нивоу.

На сједници је утврђен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туристичким организацијама. Основни разлози за измјене Закона су квалитетније уређење области организације и рада туристичких организација, начина њиховог финансирања, као и критеријума за категоризацију туристичких мјеста. Доношење Закона утицаће на смањење трошкова оснивања појединачних туристичких организација, ефикаснију евиденцију туристичког промета, а предвиђено је и издвајање дијела средстава НТО од чланског доприноса за финансирање нискотарифних авио компанија и чартер летова.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Пројекта Јонско-јадранског гасовода (ИАП) који треба да повеже Фиеру у Албанији са Сплитом у Хрватској, пролазећи кроз територије Црне Горе и БиХ, у укупној дужини од 530 км. Пројекат се одвија се под окриљем Западнобалканског инвестиционог оквира, финансираног од стране ЕУ и представља наставак Транс - јадранског гасовода који омогућава транспорт гаса из Каспијског региона у Западну Европу. У склопу активности на реализацији ИАП пројекта до сада је израђена Студија изводљивости која садржи Стратешку процјену утицаја на животну средину и друштво, као и приједлог бизнис модела за реализацију пројекта.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројеката изградње вјетроелектрана на локалитетима Крново и Можура. На Можури је Уговором предвиђена изградња вјетроелектране инсталисане снаге до 46 МW и период закупа од 20 година, док је пројектована инсталисана снага вјетроелектране Крново укупно 72 МW, такође уз закуп од 20 година. Влада је оцијенила да планирани послови теку планираном динамиком и задужила надлежно министарство да настави континуирано праћење и предузимање потребних мјера у циљу њихове несметане реализације.

Влада је донијела Стратегију регионалног развоја Црне Горе за период 2014-2020. година чији је основни циљ постизање равномјернијег раста и развоја свих јединица локалне самоуправе и региона, заснованог на конкурентности, иновативности и новом запошљавању.

Разматрајући Информацију о потреби доношења Приједлога закона о слободи вјероисповјести, Влада је нагласила да савремена Црна Гора препознаје националну и вјерску разноликост као свој цивилизацијски потенцијал. Полазећи од уставних одредби којима је зајамчена слобода вјероисповјести, одвојеност вјерских заједница од државе, њихова равноправност и слобода у обављању вјерских обреда и послова, као и ратификованих међународних докумената, Влада ће приступити изради посебног закона којим ће нормирати статус вјерских заједница, уз афирмацију тековина ЕУ и принципа секуларизма црногорског друштва.

Поред осталог, Влада је данас одредила да, до избора новог министра културе, радом овог министарства руководи потпредсједник Владе и министар правде Душко Марковић.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?