Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прва сједница Савјета за владавину права

    

Савјет за владавину права, који је установљен ради унапређења динамике испуњавања обавеза предвиђених акционим плановима за поглавља 23 и 24 о приступању Црне Горе Европској унији, одржао је данас конститутивну једницу, којом је предсједавао потпредсједник Владе и министар правде и предсједник Савјета Душко Марковић.

Чланови Савјета разговарали су о степену реализације акционих планова за 23. и 24. поглавље, уз осврт на оне мјере предвиђене овим стратешким документима чија се реализација не одвија утврђеном динамиком. Представљени су и обрасци за праћење реализације привремених мјерила, тзв. личне карте привремених мјерила и статус активности које воде испуњењу тих мјерила.

Констатовано је да акциони планови за 23. и 24. поглавље представљају петогодишње стратешке оквире за укупан развој друштва и обезбјеђивање бољег квалитета живота сваког грађанина. Због тога је договорено да, у циљу што квалитетније координације у области владавине права, челници свих инститиција које су носиоци активности предвиђених стратешким документима у овој области, у наредном периоду дјелују на највишим руководним нивоима оперативне и политичке одговорности и допринесу повећању степена реализације зацртаних обавеза, с обзиром да сваки застој у тим поглављима може изазвати застој у цијелом преговарачком процесу. Кашњење у реализацији обавеза са роком доспјећа у 2013. години, треба да подстакне надлежне руководиоце да се у потпуности укључе у овај важни процес и преузму одговорност за благовремену динамику њиховог испуњавања.

Потпредсједник Марковић је управо стога подсјетио чланове Савјета да је пред њима заједнички задатак, не само да прате и подстичу реализацију акционих планова за поглавља 23. и 24, већ и да мијењају свијест сваког чиниоца укљученог у процес европских интеграција и утичу на њихову ангажованост и преданост овом процесу.

Чланови Савјета наставиће да прате сва питања од значаја за преговарачки процес у преко 40 ресора на које се односе Акциони планови за преговарачка поглавља 23. и 24, и настојати да допринесу повећању степена реализације приоритетних обавеза из преговарачког процеса и привремених мјерила.

Министарство правде / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?