Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора отворила врата Хоризонта 2020, европског фонда за науку и иновације вриједног 77 милијарди еура

Објављено: 01.07.2014. 20:55 Аутор: Министарство науке

Брисел: Министарка науке Сања Влаховић и директор Директората за науку и иновације ЕК, Роберт Јан Смит потписали међународни споразум о приступању Хоризонту 2020

Црна Гора је данас, у уторак. 1. јула, у Бриселу, постала прва земља региона која је приступила новом седмогодишњем оквирном програму ЕУ за истраживање и иновације - Хоризонту 2020, вриједном 77 милијарди еура. Међународни споразум о приступању Хоризонту, испред ЕУ потписао је директор Директората за науку и иновације Европске комисије, Роберт Јан Смит, а испред Црне Горе министарка науке проф. др Сања Влаховић.

Приступ Хоризонту данас су потписали и, испред Србије, Министар науке, образовања и технолошког развоја Срђан Вербић, испред Македоније, новоизабрани министар науке и образовања Абдилаким Адеми, испред Албаније, министарка образовања и спорта Линдита Никола, Босне и Херцеговине амбасадор БиХ у Бриселу, Игор Давидовић и Молдавије, академик Георгије Дука.

У свом обраћању, након церемоније потписивања, министарка Влаховић је, у име Владе Црне Горе и црногорске научно-истраживачке заједнице, изразила изузетну захвалност ЕУ на разумијевању и подршци коју пружа Црној Гори у процесу приступних преговора.

„Почаствовани смо“, изјавила је Влаховић, “и представља нам изузетно задовољство да Црна Гора данас овдје у Бриселу, заједно са пријатељским земљама региона укључијући и Молдавију, постаје члан једне велике европске истраживачке породице, какав је Хоризонт 2020. Саставни дио овог програма постајемо несумњиво захваљујући искуствима из предходног оквирног програма ЕУ ФП7, али захваљујући и одлучној намјери државе да науци отвори сва врата и омогући јој да заузме мјесто које јој припада. Увјерена сам да ће Х2020 својим иновативним проступом и правилима постати база за будуће бројне научне активности. Такође, скренула бих пажњу на то да је Црна Гора као земља са малом научноистраживачком заједницом у потпуности била свјесна чињенице да у процесу развоја науке и истраживања мора поставити приоритете, и зато смо на путу развоја науке у Црној Гори зацртали неколико циљева, који су у потпуности у сагласности са европском научном стратегијом. Ти приоритети несумљиво су развој научно-истраживачке заједнице, кроз подизање нивоа улагања у науку, развој центара успјешности и научнотехнолошких паркова, затим улагања у међународну сарадњу, путем стварања јаке везе са институцијама из региона и иностранства, размјену и мобилност истраживача и свакако повезивање науке и бизниса. У свему томе очекујемо да ће Хоризонт 2020 одиграти немјерљиву улогу и надам се да у том смислу можемо рачунати на будућу подршу ЕК у промоцији овог програма и подизању свијести о важности науке и иновација. На крају, изражавам изузетно задовољство да ће господин Роберт Јан Смитх, директор Директората за истраживање и иновације ЕК бити гост овогодишњих Дана науке у Црној Гори, што ће бити још једна изванредна прилика за промоцију Х2020, након велике регионалне конференције о лансирању овог програма за земље Западног Балкана, којој смо били домаћини у марту ове године у Будви “ ријечи су којима је министарка Влаховић данас завршила своје обраћање у Бриселу.

Уводни говор и завршне закључке након церемоније потписивања дао је и директор Директората за науку и иновације ЕУ, Роберт Јан Смитх, који је поздравио пријем 5 земаља Западног Балкана, и Молдавије, у Хоризонт 2020, истичући важност приступања у исто вријеме, што отвара могућност регионалне сарадње, коју Европа високо цијени. Он је посебно указао на очекивања која Европска Комисија има од Хоризонта, истичући да није у питању класичан програм подршке науци, какав је био ФП6 и ФП7. „Хоризонт 2020 много је више од тога, он је програм великих очекивања, у чије креирање смо много уложили и који треба да у правом смислу ријечи допринесе развоју Европе. Он позива најбоље научнике из свих крајева свијета, не само Европе, већ Бразила, САД, Кине, да се укључе и помогну да кроз иновације и истраживања радимо на свеукупном развоју друштва“ -истакао је директор Смитх. Он је овом приликом пренио и ријечи Мојре Гејган Квин, комесарке ЕУ за науку и иновације, која је поздравила одлуку да свих шест земаља од самог почетка узму учешће у највећем свјетском програму за истраживање и иновације. “Повећати сарадњу у истраживању и иновацијама отвориће нове могућности за раст, конкуренцију и креирање нових радних мјеста у свим нашим економијама. Укључење ће такође омогућити мобилност изванредних научника из земаља западног Балкана и Молдавије да најдиректније допринесу у стварању европске научне екселентности” - наводи се у поруци комесарке Квин.

Пуни приступ овом програму омогућиће Црној Гори једнаке услове учешћа и коришћење фондова Хоризонта 2020, једнако као и било којој другој земљи чланици ЕУ, што отвара неограничене могућности за развој црногорске научноистраживачке заједнице, и у великој мјери и привредног сектора, имајући у виду чињеницу да Хоризонт инсистира на комерцијализацији истраживања и иновацијама као замајцу развоја привреде, а самим тим и државе.

Министарство науке

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?