Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет потпредсједника Владе и министра правде Душка Марковића са амбасадорком Сједињених Америчких Држава Су Кеј Браун

Објављено: 22.07.2014. 22:22 Аутор: Министарство правде

Сједињене Америчке Државе снажно подржавају Црну Гору у њеним напорима на остваривању својих националних и спољнополитичких интереса и наставиће то да чине у будућем периоду нарочито у области јачања владавине права као предуслова развоју демократије и економском просперитету, саопштила је Су Кеј Браун, амбасадорка Сједињених Америчких Држава на састанку са потпредсједником Владе и министром правде Душком Марковићем, одржаним данас у Влади.

Састанку су присуствовали и Џеф Палмер, виши полицијски савјетник и Ерик Ларсон, стални правни савјетник у Амбасади САД у нашој земљи.

Потпредсједник Марковић је истакао да партнерски и пријатељски односи САД и Црне Горе који се огледају не само на политичком већ и на пројектном нивоу у многим областима важним за владавину права, директно доприносе испуњавању обавеза наше земље на плану европске и евроатлантске интеграције. Он је упознао саговорнике са активностима на испуњавању обавеза из Акционог плана за преговарачко поглавље 23, и то, у првом реду, са стварањем предуслова за успјешну превенцију и репресију корупције и организованог криминала осврћући се на динамику израде легислативе којом ће се основати Агенција за борбу притив корупције и Специјално тужилаштво.

Кад је ријеч о реформама у области обавјештајно-безбједносног сектора, потпредсједник Марковић је истакао да се мјере које за циљ имају усвајање и имплементацију стандарда НАТО алијансе спроводе у предвиђеним роковима, освнувши се на план оснивања нових тијела сходно усвојеном Закону о основама обавјештајно-безбједносног сектора.

Савјетник Палмер је информисао потпредсједника Марковића о пројектима у области полицијског рада, нарочито о активностима које се спроводе на припреми пилот пројекта униформисане полиције чија се реализација планира за 2015. годину.

Савјетник Ларсон је захвалио на повјерењу указаном кроз имплементацију препорука америчке стране при изради закона у области борбе против корупције и организованог криминала.

Састанак је био прилика да се најави скоро потписивање Анекса Споразума о спровођењу закона између Владе Црне Горе и Владе Сједињених Америчких Дражава којим би се продужила имплементација Споразума за 2015. годину. Подсјећања ради, овај споразум је иницијално потписан 8. јула 2011. године са циљем пружања подршке Влади Црне Горе на плану спрјечавања и сузбијања свих облика криминала, са посебним нагласком на побољшању учинковитости и квалитета кривичних поступака, развоју капацитета црногорских институција задужених за борбу против криминала, јачању система и квалитета обуке црногорских стручњака који су укључени у процес борбе против криминала и повећању повјерења јавности у систем кривичног права.

Министарство правде

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?