Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Настављен дијалог са представницима синдиката

Објављено: 24.07.2014. 00:37 Аутор: Министарство финансија
Министар финансија др Радоје Жугић са сарадницима састао се данас са генералним секретарима Уније слободних синдиката и Савеза синдиката Црне Горе, Срђом Кековићем и Марком Никчевићем. Састанку су присуствовали и представници синдиката просвјете и управе и правосуђа, Звонко Павићевић и Душко Зарубица.

Састанак је био прилика да саговорници наставе дијалог око актуелних питања од заједничког интереса, који се односе на побољшање животног стандарда свих запослених у јавном сектору Црне Горе, и то, прије свега, кроз адекватније, транспарентније и ефикасније уређење тржишта рада, те рационалније и одговорније трошење буџетских средстава.

У том смислу, акценат у разговорима стављен је на дефинисање приоритетних принципа дјеловања радног тима задуженог за сузбијање сиве економије на тржишту рада, а којег чине представници Министарства финансија, Пореске управе, Управе за инспекцијске послове, као и обје синдикалне централе. Договорено је да Радни тим са активностима почне већ сјутра, те да у континуитету и ефикасно контролише и најстрожије санкционише све оне који крше основна права из радног односа. Радни тим је у обавези да припрема извјештаје, кроз које ће благовремено и редовно информисати Комисију за сузбијање сиве економије о постигнутим ефектима свога дјеловања, како би се овом питању посветила пуна пажња.

Министар Жугић је истакао да овај тим, као и Комисија, мора свој рад базирати на принципима неселективности и пуне транспарентности, те да ће сви они који крше права из радних односа бити најстрожије санкционисани.

На састанку је договорено да се рад на усаглашавању текста Закона о зарадама запослених у јавном сектору настави у оквиру посебне Радне групе, коју чине представници Владе и синдиката, те да ће, по конципирању текста Закона, исти бити упућен Социјалном савјету, а потом Влади, на разматрање и усвајање.

Такође, дио састанка био је посвећен захтјевима синдиката за повећање зарада и политици зарада у јавном сектору у контексту креирања праведнијег система кроз поменути Закон о зарадама у јавном сектору, као и кроз унутрашње и резерве у Буџету. Министар Жугић је истакао да је, са аспекта позитивних трендова у фискалној и макроекономској сфери, реално очекивати веома скору буџетску равнотежу, која ће значити простор за разматрање захтјева за повећањем зарада. 

На састанку је, такође, усаглашен став да питање политике зарада мора бити у фокусу свих ресорних министрарстава, с обзиром на чињеницу да буџетски потрошачи креирају политике у ресору за који су задужени и усклађују обим права која произилазе из прописа са расположивим буџетским средствима, док је Министарство финансија орган који има сервисну улогу у укупном просецу буџетирања Државе и обавезу да буџетске кориснике упозна са ограничењима и фискалним правилима које дефинише важећа регулатива. У том смислу је договорено одржавање састанка представника ресорних министарстава, синдиката и Министарства финансија.

Министарство финансија
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?