Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 25.07.2014. 00:48 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Други квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период април - јун 2014. У извјештајном периоду преговарачки процес обиљежило је одржавање Међувладине конференције између Црне Горе и Европске уније у Луксембургу 24. јуна текуће године на којој су отворени преговори у поглављима 4 – Слобода кретања капитала, 31 – Вањска, безбједносна и одбрамбена политика и 32 – Финансијски надзор. Сумирајући досадашње резултате, Влада је оцијенила да је остварен значајан успјех на пољу европске интеграције, јер је Црна Гора отворила преговоре с Европском унијом у укупно дванаест поглавља, од чега је привремено закључила преговоре у два преговарачка поглавља. Извјештај ће бити достављен на разматрање Одбору за европске интеграције Скупштине Црне Горе

Влада је усвојила Информацију о реализацији буџетских прихода у првој половини 2014. године. Према прелиминарним подацима Министарства финансија, буџетски приходи за првих шест мјесеци 2014. године остварени су у износу од 574,7 милиона еура, што је за 5,6 одсто више у односу на план. Позитивно одступање у остварењу прихода током првих пола године резултат је реализације пакета мјера фискалног прилагођавања, раста економске активности, као и побољшања наплате пореских прихода, усљед активности надлежних органа на плану сузбијања сиве економије, истакнуто је на сједници. Највећи допринос расту забиљежен је код прихода од пореза на додату вриједност који су, за наплаћени у износу од 207,4 милиона еура, што је, у односу на план, више за 3,7 одсто. Такође, веома је значајана и наплата прихода од доприноса, који су у посматраном периоду наплаћени у износу од 180,9 милиона еура, што представља раст у односу на план за 15,5 одсто. У првом полугодишту идентификована су и одређена негативна одступања од плана, прије свега код наплате акциза и царина. У складу са скупштинским закључком из децембра прошле године, Влада ће Информацију о реализацији буџетских прихода у првој половини 2014. године доставити Скупштини Црне Горе.

На сједници је усвојена и Информација о реализацији и ефектима мјера из Акционог плана за сузбијање сиве економије за период јануар-јун 2014. године

Влада је на данашњој сједници донијела и Рјешење о именовању Савјета за развој невладиних организација. За предсједницу Савјета именована је Марија Вучиновић, министарка без портфеља.

У поступку верификације записника са 76. сједнице, Влада је прихватила мишљење Министарства финансија којим је предложено Уставном суду Црне Горе да прихвати иницијативу за оцјену уставности одредбе Закона о ПДВ-у којом су услуге приређивања игара на срећу укључене у систем опорезивања овом врстом фискалитета, а у циљу изузимања ове дјелатности из система ПДВ-а, што је рјешење земаља ЕУ, односно европски стандард.

Истовремено, Влада је одгодила верификацију закључака о кадровским питањима са претходне сједнице, осим закључка којим је одређен пуномоћник – представник државног капитала на редовној Скупштини акционара „Монтенегро Аирлинес“.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?