Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Каварић на Инвестиционој конференцији у Берлину: Регионална сарадња кључна за привлачење инвестиција

Тржишта енергије у свим земљама Западног Балкана имају сличности, са дефицитом у њеној производњи у већини земаља региона, због чега постоји јасна потреба за повезивањем ових тржишта и заједничким наступом - закључено је на Инвестиционој конференцији која је данас, у оквиру конференције о Западном Балкану, одржана у Берлину.

На инвестиционој конференцији на којој су учествовали министри економије земаља Западног Балкана, а којом је предсједавао вице-канцелар и министар економије и енергетике СР Њемачке Сигмар Габриел, Црну Гору је представљао министар економије др Владимир Каварић, који је презентирао најзначајније пројекте у области енергетике и саобраћаја од регионалног и европског значаја.

У оквиру конференције одржане су двије дискусије, у којима су министри разговарали о регионалној сарадњи, инвестицијама, енергетици, јачању малих и средњих предузећа, као и подстицајима за запошљавање.

Учесници конференције изразили су спремност и потребу за регионалном сарадњом у области енергетике и саобраћаја, посебно у развоју енергетске и путне инфраструктуре. У том контексту, посебно је истакнут значај пројекта изградње Јадранско-јонског гасовода (ИАП) и изазов које тај пројекат доноси. На конференцији је било ријечи и о пројекту повезивања Црне Горе и Италије подморским енергетским каблом, као и о пројектима изградње аутопута Бар-Бољаре и Јадранско-јонског аутопута.

С обзиром да су све земље у региону погођене економском кризом, што је утицало и на повећање незапослености, закључено је да је регионална сарадња кључна, како би се привукле стране директне инвестиције и тако допринијело смањењу незапослености. У том свијетлу, све земље су представиле своје мјере и резултате у развијању повољне бизнис климе за привлачење инвестиција, укључујући административне реформе, развијање вокационе едукације, сузбијање корупције и слично.

На конференцији је закључено и да је регионални скуп „Економија– Основ повезивања региона Западног Балкана”, који ће се у организацији Источног одбора њемачке привреде 24. и 25. септембра одржати у Црној Гори, од изузетне важности, с обзиром да ће то бити прилика да представници њемачких компанија разговарају са министрима економије из региона о могућностима за улагање и изазовима који се односе на регионалну сарадњу.

Министарство економије / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?