Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска државна и привредна делегација учествовала на Инвестиционом форуму у Прагу

Објављено: 29.08.2014. 01:00 Аутор: Биро за односе с јавношћу

BiroЦрногорска државна и привредна делегација, коју предводи градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Богдановић, учествовала је данас на Кинеском инвестиционом форуму и састанку локалних лидера Централне и Источне Европе и НР Кине, који се, под покровитељством предсједника Чешке Републике Милоша Земана, одржава у Прагу.

Форум, који је организован поводом 65. годишњице успостављања дипломатских односа НР Кине и Чешке Републике, отворили су предсједник Владе Чешке Бохуслав Соботка и замјеник предсједника Владе НР Кине Зханг Гаоли, који су истакли значај сарадње НР Кине ии Источне Европе.

Градоначелник Богдановић, који предводи црногорску државну и привредну делегацију, током првог дана дводневног форума, говорио је на панел дискусији којој су присуствовали бројни државни званичници Кине и земаља Центалне и Источне Европе, али и инвеститори заинтересовани за улагање у наш регион.

У свом излагању Богдановић је истакао да Црна Гора представља мали и отворени економски систем, који има изузетне предуслове за привлачење страног капитала и валоризацију издашних потенцијала. Да би привукли страни капитал и искористили развојне шансе, било је неопходно предузети низ мјера у циљу постизања међународне конкурентности економског простора. У том контексту је нагласио потребу креирања атрактивности инвестиционе дестинације, осврнувши се и на садржајне и традиционално пријатељске односе Црне Горе и Кине, што је, како је истакао, већ резултирало изузетно динамичном економском сарадњом током посљедњих година.

„Данас имамо одличну сарадњу са кинеским партнерима у изградњи саобраћајне и остале инфраструктуре. Констатацију о изузетним односима темељимо на томе, јер је Црна Гора у фази уговарања више од милијарду долара кредита, што је више од десет одсто планираних средстава за регион Централне и Источне Европе“ - нагласио је он.

Градоначелник Богдановић је исказао увјерење да Прашки форум представља подстрек јачању сарадње и економских односа између централних и источноевропских држава са НР Кином.

„На овај начин стварамо окружење у коме дијелимо заједничке вриједности, доприносимо добробити наших грађана и обезбјеђујемо већи квалитет живота у нашим државама“ - закључио је он.

Током форума, градоначелник Богдановић је имао више билатералних сусрета са министрима и градоначелницима земаља Централне и Источне Европе, на којима су размјењивана искуства о досадашњој сарадњи, али и потенцијалима за будућу сарадњу земаља ЦЕЕ и НР Кине.

Градоначелник Богдановић ће сјутра, заједно са шефовима делегација осталих држава учесница, потписати Меморандум о разумијевању и сарадњи. Том приликом, како је најављено, он ће се састати и са представницима кинеске државне делегације.

Форум у Прагу, који ће бити окончан сјутра, окупио је бројне учеснике, а кључне теме овогодишњег скупа су унапређење економске сарадње, заштита животне средине и подстицај инвестиција.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?