Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Голубовцима отворен симулациони и едукативни центар у оквиру научног пројекта "ГЕПСУС"

Министарка одбране проф.др. Милица Пејановић-Ђуришић отворила је данас на војном аеродрому у Голубовцима главни едукативно-симулациони центар у оквиру НАТО научног пројекта ГЕПСУС, који је конципиран за симулацију инцидената који настају у неконтролисаној емисији ваздушних загађивача.

Министарка Пејановић-Ђуришић је изразила задовољство постигнутим резултатима и указала на чињеницу да се Министарство одбране, у реализацији активности од значаја за државу, појављује и функционише као стабилан партнер, како људским капацитетима и знањем, тако и материјалном подршком.

Пројекат је финансиран у оквиру НАТО програма "Наука за мир и безбједност" (Сциенце фор Пеаце анд Сецуритy - СПС), преко којега НАТО сваке године са више милиона еура финансира научно-истраживачке пројекте.

Резултат ГЕПСУС- а су нова технолошка рјешења и производи, а развијени су и нови или побољшани постојећи математички и рачунарски модели за симулацију дисперзије отровних гасова у реалним атмосферским и просторним условима. Шест младих истраживача одбранило је своје магистарске тезе кроз овај пројекат, а 25 професионалаца из државних институција Црне Горе добило је ГЕПСУС сертификате о успјешно завршеној обуци и остварени многи други резултати. Пројекат се базично ослањао на домаће, црногорско знање, а у тиму су учествовали експерти из различитих области из Црне Горе и иностранства.

ГЕПСУС је допринио развоју научно-стручних и едукационих ресурса на локалном, регионалном и глобалном нивоу. Публиковано је преко 30 научних, стручних и популарних радова, који су презеентирани на страним и домаћим конференцијама, интернету итд. Министарка науке проф. др Сања Влаховић је, у том у контексту, дала својеврсну потврду значаја овог пројекта и додијелила сертификате лицима која су успјешно завршила обуку.

У име иностраних партнера, скупу су се обратили замјеник директора НАТО програма „Наука за мир и безбједност“ др Пхилиппе Фоугеролле и пројецт НАТО директор, проф. др Раффаеле Де Амицис, који су изразили задовољство поводом реализације патент фазе пројекта и обећали да ће у наредном периоду чврсто подржати сваку квалитетну иницијативу у научно-истраживачком раду. Том приликом су се захвалили на експертском ангажовању проф др. Радована Стојановића који је квалитетно и ефикасно водио пројекат током његове реализације.

Након свечаног отварања, извршена је демонстрација рада симулационог центра у случају детекције загађења, која се преносе ваздухом на територији града Подгорице. Представник ГЕПСУС Конзорцијума мр Дорон Ел Ханани је том приликом истакао значај будућих активности и рада на масовнијој употреби изграђеног симулационог центра, као и плановима за наставак изградње капацитета и формирање респектабилних регионалних капацитета.
 

Видео: Обраћање министарке проф. др Милице Пејановић-Ђуришић на отварању Симулационог центра „ГЕПСУС"

  

Видео: Обраћање проф.др Радована Стојановића, партнер директора на отварању Симулационог центра „ГЕПСУС"

Видео: Изјава министарке Пејановић-Дјуришић након отварања Симулационог центра „ГЕПСУС"

Видео: Изјава полазника обуке за „ГЕПСУС" пројекат, старијег водника И класе Ивице Вуковића

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?