Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конститутивна сједница Савјета за развој невладиних организација

Објављено: 16.09.2014. 00:10 Аутор: Биро за односе с јавношћу

  
На данас одржаној конститутивној сједници Савјета за развој невладиних организација, којом је предсједавала предсједница Савјета и министарка без портфеља Марија Вучиновић, изабрана је замјеница предсједнице Савјета.

На иницијативу предсједнице Савјета Марије Вучиновић, чланови Савјета из реда НВО обавили су консултације о могућем кандидату за поменуту дужност. Предсједница Савјета је, за замјеницу предложила кандидаткињу коју је подржао већи број чланова Савјета из НВО (5:2), па је након јавног гласања, већином од 15 гласова (1 против и 3 уздражна), за замјеницу предсједнице изабрана Ана Новаковић, извшна директорка Центра за развој невладиних организација.

У наставку рада Савјет је размотрио Радну верзију Анализе институционалног оквира за вршење послова у вези са развојем невладиног сектора, коју је припремила међусекторска радна група, у чијем су раду учествовали представници Министартсва унутрашњих послова, Министарства финансија и Канцеларије за сарадњу са НВО и два представника невладиних организација.

Оцијењено је да су Анализом отворена многа важна питања, али да нијесу дати адекватни и потпуни одговори, због чега је закључено да чланови Савјета доставе Радној групи писане предлоге и сугестије, те да се 19. септембра одржи састанак заинтересованих чланова Савјета и Радне групе ради утврђивања бољег, јаснијег и прецизнијег материјала, као и предлога закључака који ће бити достављени Влади, а којим ће бити дефинисане препоруке за унапређење законског, институционалног и финансијског оквира за дјеловање и развој НВО. Тако дорађени документ, Савјет ће разматрати на сљедећој сједници и, уз мишљење и предлог закључака, доставити Влади на даљи поступак.

Предсједница Савјета је обавијестила присутне да је на сједници Владе, одржаној 11. септембра, актуелизовала питање расподјеле средстава од игара на срећу за НВО у 2014. години, уз закључак Владе да треба испоштовати одлуке Управног суда о расподјели из претходне године, а да конкурс за 2014. треба да буде објављен што прије. У поступку припреме наредне сједнице Владе, дистрибиуран је материјал у вези са овим питањем који је припремила надлежна Комисија, и који ће бити разматран на сјутрашњој заједничкој сједници радних тијела Владе.

Савјет је закључио да за сјутрашњу сједницу достави комисијама препоруку да Влада на наредној сједници задужи надлежну комисију да хитно објави конкурс за расподјелу дијела прихода од игара на срећу за 2014. годину, у складу са важећим прописима.

На сједници је покренуто и низ других питања, од доношења програма рада Савјета за наредну годину и примјене Пословника Владе на рад Савјета, до статуса представника НВО у Радној групи за преговарачко поглавље 23 и другим поглављима и њиховом учешћу у поступку порграмирања/планирања ИПА средстава за 2014. годину. Договорено је да се та питања разматрају на наредној сједници, те да се од Министарства вањских послова и европских интеграција затражи мишљење о питањима из његове надлежности.


Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?