Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Брајовић у Бечу разговарао са менаџментом аустријских компанија Страбаг, Тхалес и Фреqуентис

Министар саобраћаја и поморства Иван Брајовић боравио је у Бечу, на позив еминентних компанија из области саобраћаја - Страбаг, Тхалес и Фреqуентис - гдје је са менаџментом тих компанија имао разговоре о могућим пројектима и плановима у Црној Гори.

У разговориу са потпредсједником компаније Тхалес за Централну и Југоисточну Европу Гинтером Трумером и извршним директором Ханесом Бојером изражен је интерес за развој билатералних односа и наставак сарадње у области ваздушног саобраћаја. Компанија Тхалес, годинама обезбјеђује највећи дио телекомуникационе и навигационе опреме за компанију СМАТСА, која пружа услуге ваздушне пловидбе на простору Србије и Црне Горе. Између осталог, та компанија је опремила Терминалну контролу лета Подгорица АТМ системима и АТМ симулаторима, као и потребним радарским системима. 

Током обиласка компаније Тхалес, министру Брајовићу су презентирана достигнућа телекомуникационих и навигационих система, која за циљ имају повећање сигурности у жељезничком, ваздушном и поморском саобраћају и размотрене могућности сарадње, са нагласком на опремање жељезничке инфраструктуре савременим уређајима за управљање саобраћајем. 

У представништву команије СТРАБАГ, министар Брајовић се састао са члановима одбора директора те компаније. Представници Страбага истакли су значај досадашње сарадње са црногорском Владом на реализацији многих инфраструктурних пројеката, исказујући заинтересованост да учествују у реализацији пројекта изградње аутопута Бар-Бољаре.Такође је истакнут значај одржавања магистралних и регионалних путева, који годинама успјешно обавља предузеће Црнагора пут , чији је власник СТРАБАГ, те исказан интерес за унапређење те сарадње.

Министар Брајовић је у СТРАБАГУ разговарао и о плановима за валоризацију Скадраског језера, будући да је Старегијом развоја саобраћаја ревитализација Луке Вирпазар дефинисана као један од приоритета, у циљу валоризације потенцијала Скадарског језера и развоја наутичког туризма. У том контексту, реализован је пројекат чишћења Вирпазарског канала, што представља почетну фазу реализације пројекта ревитализације Скадраског језера и уређења пловних путева између Албаније и Црне Горе, те чишћења и продубљивања корита ријеке Бојане.

Током посјете компанији Фреqуентис, министар Брајовић се сусрео са власником компаније Ханнесом Бардацхом, који је са сарадницима презентирао активности на пољу коминкационих технологија у области поморског и ваздушног саобраћаја. Компанија Фрекqентис 25 година успјешно сарађује са Црном Гором у инсталирању комуникационих система у ваздушној пловидби, кроз разлиците пројекте опремања контроле лета на аеродромима Подгорица и Тиват и њиховом одржавању. Осим тога, на основу донације Фреqуентиса и Владе Аустрије, 2006. године започете су активности које су резултирале потпуном покривеношћу обалног мора и епиконтиненталног појаса АИС системом, који обезбјеђује пријем свих статичких и динамичких података о бродовима који пролазе кроз или поред зоне одговорности Црне Горе. Значај АИС система је вишеструк са аспекта сигурности и безбједности пловидбе, као и праћења бродова и њихове идентификације у случејевима изненадног загађења мора са пловних објеката.

Разговори министра Брајовића са представницима аустријских компанија указали су на веома успјешну досадашњу сарадњу измедју двије државе и потребу даљег унапређења односа у циљу размјене знања и искустава, као и трансфера технологије у реализацији планираних пројеката, имајући у виду да је саобраћај предуслов за развој свих других привредних грана.

Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?