Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Брајовић: Европске фондове треба конкретније усмјерити ка финансирању великих инфраструктурних пројеката у региону

Министар саобрацаја и поморства Иван Брајовић, на позив италијанског колеге Маурициа Лупија (Мауризио Лупи), учествује на неформалном Савјету министара саобраћаја Европске уније, који се у склопу италијанског предсједавања Савјетом одржава 16. и 17. септембра у Милану.

Састанак је поздравним говором отпворио министар Лупи, који је и предсједник Савјета за саобраћај ЕУ. Након Лупија, уводничари су били европски комесар за саобраћај Сим Калас и бивши потпредсједник Европске Комисије Хенинг Кристоферсен , док је гост-говорник био професор Карло Рати са Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy из Бостона. Своје виђење развоја саобраћајне инфраструктуре изнијели су и градоначелник Барселоне Хавијер Триас (Xавиер Триас) и Лајпцига Буркхард Јунг (Буркхард Јунг).

На тему планирања, управљања и финансирања трансевропских саобраћајних коридора (ТЕН-Т), акценат у расправи је био на значају јасног дефинисања извора финансијских средстава која ће бити на располагању за мрежу ТЕН-Т. Тим поводом, предсједавајући Лупи је саопштио да за девет коридора до 2020. године треба обезбједити 250 милијарди еура.

Министар Брајовић је у свом обраћању изразио очекивање о брзом почетку реализације пројекта аутопута Бар- Бољаре (приоритетне дионице Смоковац - Увач – Матешево) и указао на потребу да се европски фондови конкретније усмјере ка финансирању великих инфраструктурних пројеката у региону.

На маргинама састанка министар Брајовић је имао више билатералних сусрета са министрима из ЕУ и региона.

Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?