Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 18.09.2014. 22:42 Аутор: Биро за односе с јавношћу
Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао потпредсједник Душко Марковић, утврдила је Предлог закона о измјенама и допунама закона о научноистраживачкој дјелатности, с Извјештајем о спроведеној јавној расправи. Новим одредбама назив Центар успјешности се мијења у назив Центар изврсности, јер је примјеренији дјелатности коју треба да обавља и резултатима које треба да постиже. Поред тога, Законом су допуњени и услови које центар изврсности треба да испуњава.

На сједници је утврђен и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ДНК регистру. Измјенама и допунама извршиће се усклађивање Закона и подзаконских аката везаних за ДНК регистар са одговарајућом резолуцијом Савјета ЕУ. Такође, имплементацијом Закона утврђена је потреба за измјеном одређених чланова, ради лакшег вођења ДНК регистра.

Влада се данас упознала с Радном верзијом закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, коју ће доставити Радној групи Скупштине Црне Горе, сходно захтјеву те радне групе, као основу за даљи рад на припреми и доношењу овог закона. С обзиром на то да је Уставни суд Црне Горе донио одлуку којом се утврђује да одређене одредбе Закона о измјенама и допунама Закона о финансирању политичких партија нијесу у сагласности са Уставом и потврђеним и објављеним међународним уговорима, те препознајући значај овог закона и цијенећи оцјене и препоруке релевантних међународних и домаћих институција за унапређење у овој области, Влада Црне Горе је формирала радну групу која је израдила текст Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања.

Овим законом биће обухваћени досадашњи закони којима је регулисано финансирање политичких партија и финансирање кампање за избор предсједника Црне Горе, тако да ће се односити на политичке субјекте свеобухватно, а не само на политичке партије. У складу са препорукама ГРЕЦО-а, новим законом прописана су ограничења и забране за коришћење државних ресурса за предизборне кампање, јасно утврђена овлашћења Државне ревизорске институције и Државне изборне комисије у вршењу надзора над спровођењем закона, дефинисана истражна овлашћења надлежних органа, те унапријеђен систем санкција и обухваћена сва могућа кршења закона.

Влада је усвојила Извјештај о раду Комисије за расподјелу дијела прихода од игара на срећу за 2013. годину и задужила Комисију да у року од 10 дана распише Конкурс за расподјелу дијела прихода од игара на срећу за 2014. годину.

Влада је данас одгодила одлучивање о Предлогу рјешења о додјели статуса истакнути културни стваралац, ради додатног усаглашавања.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?