Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кинеска ЕXИМ банка одобрила финансирање изградње аутопута, очекује се коначна потврда Владе НР Кине

Министар финансија др Радоје Жугић и министар поморства и саобраћаја Иван Брајовић са сарадницима састали су се данас са представницима кинеске ЕXИМ банке и компанија ЦРБЦ и Полy Тецхнологиес. Састанку су присуствовали и представница Амбасаде НР Кине у Црној Гори, Ли Хонг, као и представници „Црногорске пловидбе“.

Теме данашњег састанка односиле су се на припреме за поцетак реализације пројекта изградње аутопута и сарадњу на плану обнове црногорске флоте у сарадњи са Полy Тецхологиес компанијом за потребе „Црногорске пловидбе“ и "Барске пловидбе".

Присутни су се сагласили у оцијени да је сарадња Црне Горе и НР Кине на плану реализације поменутих пројеката успјешна и потврдили спремност обје стране за њеним даљим интензивирањем.

На састанку је разговарано о статусу пројекта изградње приоритетне дионице аутопута. Представници ЕXИМ банке су саопштили да је унутрашња процедура одобравања аранжмана окончана, односно да је ова банка прихватила финансирање пројекта, те да је документација прослијеђена Министа,рству трговине НР Кине, на финално одобрење.

Представници црногорске владе изразили су задовољство због одобрења кредитног аранжмана од стране ЕXИМ банке, уз очекивање да ће кинеска влада, у најскоријем року, дати коначну сагласност. Након тога, нацрт Уговора о зајму био би прослиједјен црногорској страни, чиме ће се створити претпоставке за закључење кредитног аранжмана, парламентарну процедуру и отпочињање радова до краја текуће године.

Закључено је да је наведени напредак доказ успјешне сарадње и потврда посвећености обје стране реализацији овог најважнијег инфраструктурног пројекта, који ће Црној Гори донијети бројне користи, не само са аспекта финансија, инфраструктуре, безбједности и интеграција, већ ће допринијети валоризацији свих ресурса, којима је Црна Гора богата, и имати директне и индиректне утицаје на бруто домаћи производ.

Што се тиче сарадње на плану изградње и експлоатације бродова, представници „Црногорске пловидбе“ изразили су задовољство досадашњом сарадњом са Полy Тецхнологиес, уз очекивање да ће укупан пројекат до краја бити успјешно реализован, те да ће ова компанија и даље бити у прилици да уредно сервисира обавезе према кинеској банци.

ПР СЛУЖБЕ
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА И 
МИНИСТАРСТВА САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?