Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ:Министар Радуновић разговарао са представницима Црвеног крста Црне Горе

Објављено: 23.09.2014. 21:58 Аутор: ПР слузба
Министар здравља проф. др Миодраг Радуновић са сарадницима разговарао је са представницима Црвеног крста Црне Горе, које је предводила предсједница Гордана Мијовић и директорицом Завода за трансфузију крви др Горданом Рашовић. 

Основна тема разговора била је на који начин да се подигне ниво добровољног давалаштва крви у Црној Гори, који је још увијек испод европског просјека, као и о заједничким активностима које је неопходно спровести на промоцији добровољног давалаштва.Црвени крст је, сходно Закону о трансфузију крви и европским искуствима, препознат као друштвено одговорна организација којој је дато право да обавља васпитно-мотивациони рад на промоцији добровољног давалаштва. 

Министар Радуновић је истакао да је кроз ИПА пројекат трансфузије крви у Црној Гори до сада урађено пуно и да се стварају услови да Црна Гора у сваком моменту има сигурну и безбједну крв. Он је нагласио да је, кроз пројекат, посебна важност дата развоју добровољног давалаштва крви, као веома важном сегменту без којег здравствени систем не може да функционише. 

Представници Црвеног крста Црне Горе говорили су о потешкоћама са којима се суочавају током спровођења активности на мотивацији добровољних давалаца крви, финансијским проблемима који отежавају реализацију зацртаних циљева, који произилазе из годишњих потреба здравственог система за јединицама крви. Такође, истакнуто је да би, у циљу ефикаснијег функционисања, сви клубови добровољних давалаца требало да буду под окриљем Црвеног крста, јер је тренутно 14 клубова формирано као невладине организације. 

Др Гордана Рашовић нагласила је да је неопходно да Црвени крст у сарадњи са Заводом за трансфузију направи годишњи план прикупљања крви, како би било континуирано покривено снабдијевање крвљу и крвним компонентама. 

На састанку је договорено да се у почне са радом Национална комисија за трансфузију крви, као и да се у циљу што боље промоције добровољног давалаштва, потпише уговор о сарадњи између Завода за трансфузију крви и Црвеног крста Црне Горе. Такође, предложени су модалитети обезбјеђивања додатних финансијских средстава, како би се активности које произилази из Комуникационе стратегије са Акционом планом, који је усвојила Влада, реализовале у 2015.години. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?