Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Њујорк: Кампањи „Буди одговоран“ додијељена друга награда Партнерства отворених влада

Објављено: 25.09.2014. 06:37 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Кампања „Буди одговоран. Од тебе зависи. Сива економија 0%“ коју су заједно развили Влада Црне Горе и Електротехнички факултет у Подгорици уз значајну подршку Програма за развој Уједињених нација (УНДП), Амбасаде Уједињеног Краљевства у Црној Гори и невладиног сектора освојила је другу награду међународне иницијативе Партнерства отворених влада у конкуренцији најбољих пројеката из 33 земље свијета који афирмишу укључивање грађана у јавне политике.

Ово престижно признање додијељено је црногорској кампањи због, како је наведено, доприноса у афирмацији сарадње цивилног и јавног сектора и активног укључивања грађана у јавне политике.

Прва награда Партнерства отворених влада уручена је пројекту из Данске, док је трећапласирани био пројекат са Филипина. Међу 10 најбољих нашли су се још и пројекти из Италије, Холандије, Мексика, Велике Британије, Перуа, САД и Француске.

На церемонији додјеле награда, која је одржана у сриједу поподне (касно увече по средњеевропском времену) на нивоу шефова држава и влада, на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, највиши државни званичници земаља чији су пројекти освојили прва три мјеста говорили су о награђеним иницијативама и уручили награде побједничким тимовима.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић је том приликом уручио награду координатору кампање из Бироа за односе с јавношћу Владе Црне Горе Вуку Вујновићу и професору Слободану Ђукановићу, координатору Креативног програмерског тима Електротехничког факултета у Подгорици.

„Кампања Буди одговоран нас учи веома важној чињеници, а то је да садржајна и плодна сарадња са грађанима може обезбиједити јавним институцијама ресурсе, вјештине и повјерење потребно за успјешније спровођење јавних политика,” навео је предсједник Вујановић приликом додјеле награде црногорском тиму.

Предсједник Вујановић је нагласио да овај пројекат не би био могућ без напредних академских знања представника Електротехничког факултета у Подгорици, значајне подршке УНДП Црна Гора и Британске амбасаде у Подгорици, посвећеног рада инспекцијских служби, и лидерске визије Министарства финансија.

Такође, Предсједник Црне Горе је изразио нарочиту захвалност одговорним грађанима и црногорским медијима на континуираној подршци кампањи „Буди одговоран“, као и невладним организацијама Центру за демократску транзицију, Институту Алтернатива, Грађанској алијанси, Еколошком покрету „Озон“ и НВО Греен Хоме које су подржале кандидатуру црногорске кампање за ову престижну међународну награду.

Партнерство отворених влада је мултилатерална иницијатива која има за циљ да безбиједи конкретну посвећеност влада унапређењу транспарентности, оснаживању улоге јавности у процесу доношења одлука, борби против корупције и афирмацији употребе нових технологија у циљу развоја демократије. Црна Гора је једна од првих земаља које су приступиле овој иницијативи и која данас окупља 64 земље свијета.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?