Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Марковић са амбасадорком Сју Кеј Браун: САД настављају подршку Црној Гори у јачању владавине права

Објављено: 02.10.2014. 22:16 Аутор: Биро за односе с јавношћу
Biro
Влада Сједињених Америчких Држава ће наставити да пружа подршку Црној Гори и њеној Влади на јачању владавине права, и то у успостављању и функционисању превентивних и репресивних механизама у борби против свих видова криминала, посебно против организованог криминала и корупције. То је данас потврдила амбасадорка САД Сју Кеј Браун приликом потписивања амандмана на Споразум о спровођењу закона са потпредсједником Владе и министром правде Душком Марковићем. Овим амандманом уређује се наставак помоћи у области владавине права до краја 2015. године. 

Потпредсједник Марковић је нагласио да је наставак подршке Владе и народа САД један од кључних доказа континуиране привржености и подршке те земље Црној Гори у остваривању наших кључних националних аспирација: афирмације резултата који су у спровођењу закона постигнути од 2011. године, али и индикатор наставка реформе, како би постигнути резултати били одрживи а директна корист грађана видљивија.

Захваливши потпредсједнику Марковићу на одличној сарадњи и посвећености, како на институционалном, тако и на личном нивоу, амбасадорка Браун је истакла да Сједињене Америчке Државе цијене напоре Црне Горе на пољу владавине права, уз оцјену да је самит у Велсу био прилика да амерички партнери, заједно са осталим НАТО чланицама, препознају и потврде црногорске резултате , отварајући интензивирани дијалог за чластво Црне Горе у НАТО до краја 2015. године.

Потпредсједник Марковић и амбасадорка Браун сагласили су се да ће 2015, из више аспеката, бити кључна година кад је ријеч о интегративним процесима које је Црна Гора започела, имајући у виду да ће најзначајнији реформски закони из области правосуђа и спровођења закона бити усвојени до краја 2014. године, те да ће 2015. године Специјално државно тужилаштво и Агенција за антикорупцију стећи све неопходне предуслове за успјешно функционисање. 

Почетни споразум о сарадњи потписали су потпредсједник Марковић и амбасадорка Сју Кеј Браун 8. јула 2011. године. Споразум је омогућио Бироу Стејт Дипартмента за борбу против међународне трговине дрогом и спровођење закона (ИНЛ) да установи два програма подршке у Црној Гори - програм Резидентног правног савјетника и Међународни програм за обуку полиције (ИЦИТАП).

Данашњем састанку и потписивању амандмана на Споразум присуствовали су и виши полицијски савјетник Џеф Палмер и стални правни савјетник у Амбасади САД у нашој земљи Ерик Ларсон.

Министарство правде / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?