Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 02.10.2014. 23:35 Аутор: Биро за односе с јавношћу
 
Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Предлог закона о високом образовању. Овим законом ће се, у односу на важећи, на другачији начин уредити права и обавезе студената, поступак оснивања и рада установа високог образовања, као и друга питања, значајна за квалитетнију имплементацију принципа Болоњске декларације и стварање бољег положаја у европском простору високог образовања. Новим Законом прецизније се уређује поступак обезбјеђивања квалитета који подразумијева акредитацију, самоевалуацију и реакредитацију, услове за оснивање и укидање установа и студијских програма, организацију на установама високог образовања, поступак уписа и правила студирања и финансирање.

На сједници је утврђен и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу и обезбјеђењу. Влада је констатовала да ће се предложеним измјенама унаприједити постојећа рјешења и уградити нова, на која је указала судска пракса, чиме ће поступак извршења бити бржи, квалитетнији и ефикаснији.

Влада је усвојила Информацију о приоритетним развојним пројектима из области туризма и констатовала да се активности одвијају планираном динамиком, уз максималну ажурност и посвећеност надлежних институција. Имајући у виду значај ових пројеката за укупан економски развој, Влада је потврдила своју одлучност да и даље унапређује конкурентност Црне Горе као инвестиционе дестинације. Између осталог, Влада ће наставити да кроз капитални буџет улаже у развој инфраструктуре која ће створити потребне предуслове за инвестиције на сјеверу Црне Горе. 

Влада се данас упознала упознала и са актуелном ситуацијом у предузећу Монтавар Металац из Никшића и захтјевима радника. Разматрајући усмену информацију министра економије, Влада је оцијенила да су надлежне институције, у оквиру својих овлашћења и у складу са законом, урадиле све што је њиховој моћи да се очува производња и помогне радницима и констатовала да је Инвестиционо-развојни фонд у процесу наплате потраживања, по основу гаранција које су доспјеле на наплату.

Влада је задужила надлежне органе да додатно провјере да ли су средства државне помоћи намјенски утрошена и да ли постоји основ за покретање кривичне одговорности власника и менаџмента предузећа. Надлежни ресори задужени су и да, у контексту планова развоја металске индустрије, сагледају могућност опстанка компаније на одрживим основама и предложе Влади конкретна рјешења.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?